Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Netanjahu sa pokúsi zachrániť si krk: Parlament požiada o imunitu pred stíhaním

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Atef Safadi/Pool via AP)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu oznámil, že požiada parlament, aby mu udelil imunitu proti obvineniam z korupcie. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide o krok, ktorý by mal odložiť súdny proces s Netanjahuom o niekoľko mesiacov.

Agentúra AP komentovala, že toto oznámenie premení kampaň pred nadchádzajúcimi marcovými parlamentnými voľbami na referendum o tom, či má byť Netanjahuovi udelená imunita a tak ostať v úrade, alebo aby odstúpil a postavil sa pred súd.

"Mám v úmysle požiadať predsedu Knesetu," povedal Netanjahu novinárom v Jeruzaleme. Žiadosť "bude v súlade so zákonom... (a) s cieľom naďalej slúžiť vám, pre budúcnosť Izraela", povedal podľa agentúry AFP. Garantovaním imunity by sa proces s Netanjahuom pravdepodobne posunul až na termín po voľbách, v ktorých dúfa v zisk väčšiny, dodala AP. Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že verejnosť si imunitu pre Netanjahua nepraje.

Izraelský generálny prokurátor Avichaj Mandelblit 21. novembra obžaloval Netanjahua (70) z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva v troch rôznych kauzách, a to po troch rokoch vyšetrovania. Je to po prvý raz, čo je úradujúci izraelský premiér obžalovaný z trestného činu. Opoziční politici Netanjahua obviňujú, že krajinu vedie smerom k bratovražednej vojne.

Netanjahu akékoľvek previnenie odmieta a hovorí o "honbe na čarodejnice", ktorá zasahuje jeho i jeho rodinu. Netanjahu musí zo svojej funkcie odstúpiť len v prípade, že bude usvedčený. K obžalobe izraelského premiéra došlo uprostred vážnej politickej krízy v krajine.

Viac o téme: ParlamentImunitaIzraelTel AvivBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu