Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Milý telefonát Putina so Zelenským: V roku 2020 plánujú zlepšiť rusko-ukrajinské vzťahy

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si telefonicky zablahoželali k Novému roku a vyslovili sa za rozvoj rusko-ukrajinských vzťahov v roku 2020. Informovala o tom v utorok agentúra TASS.

Obaja politici tiež uvítali výmenu zadržiavaných osôb medzi Kyjevom a Donbasom na princípe "všetci identifikovaní za všetkých identifikovaných," uviedla tlačová služba Kremľa. Úrad prezidenta Zelenského informoval, že obe strany privítali aj dohodu o tranzite ruského zemného plynu cez Ukrajinu.

Hlavy štátov sa takisto dohodli, že sa okamžite začnú schvaľovať zoznamy na prepustenie Ukrajincov vrátane obyvateľov Krymu, ktorí sa zdržujú na Kryme alebo na území Ruska. Obe strany taktiež vyjadrili nádej, že "čoskoro nastane úplné prímerie pozdĺž línie kontaktu v Donbase," dodal Zelenského úrad. Kyjev a obe separatistické republiky - Donecká ľudová republika (DĽR) a Luhanská ľudová republika (LĽR) - uskutočnili v nedeľu výmenu zadržiavaných osôb. Konala sa na kontrolnom stanovišti Majorsk na línii kontaktu medzi DĽR a Ukrajinou.

      

Viac o téme: BlahoželanieVladimir PutinSpojenectvoVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu