Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Muž v dome rabína pobodal päť ľudí: Dnes ho už stihli obžalovať z pokusu o vraždu

Incident v New Yorku
Incident v New Yorku (Zdroj: SITA/AP/Allyse Pulliam)

NEW YORK - Federálna americká prokuratúra obžalovala v pondelok muža, ktorý vtrhol do domu rabína a pobodal tam päť ľudí. Jeden zo zranených je v kritickom stave, informovala agentúra AP.

Graftona E. Thomasa obžalovali - okrem iného - z pokusu o vraždu nebezpečnou zbraňou a spôsobenia zranení. Podľa obžaloby Thomas, ktorý mal tvár zahalenú šatkou, v sobotu večer vtrhol do domu chasidského rabína vedľa synagógy a povedal: "Nikto neodíde." Potom vytiahol mačetu a začal bodať a sekať ľudí, ktorí tam slávili židovský sviatok Chanuka. Boli ich tam desiatky.

Thomasova rodina v pondelok uviedla, že v minulosti trpel duševnými ochoreniami a bol aj hospitalizovaný, že nie je antisemita, že bol vychovaný tak, aby rešpektoval všetky náboženstvá a rasy. K útoku došlo v meste Monsey, ležiacom približne 40 kilometrov severne od New Yorku. Thomas z miesta činu ušiel autom. Polícia ho však zanedlho vypátrala a zatkla.

Thomasa v nedeľu oficiálne vzali do väzby a vzniesli voči nemu obvinenia z vlámania a pokusu o päťnásobnú vraždu. On sám sa označil za nevinného. Výšku kaucie stanovili na päť miliónov dolárov. Motív činu zatiaľ nie je známy.

V oblasti New Yorku a New Jersey však došlo v posledných týždňoch k sérii antisemitských incidentov, pri ktorých boli fyzicky alebo verbálne napadnuté osoby židovského pôvodu. Podľa očitých svedkov sa páchateľ útoku v Monsey pokúsil vniknúť aj do budovy synagógy nachádzajúcej sa pri rabínovom dome, dvere do nej však boli zamknuté.

Viac o téme: NôžObžalobaPobodaniePokus o vražduRabínNew York
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu