Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Netanjahu zvíťazil: Povedie stranu Likud do parlamentných volieb

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Atef Safadi/Pool via AP)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu presvedčivo zvíťazil vo štvrtkových vnútrostraníckych voľbách vládnucej pravicovej strany Likud (Jednota), v ktorých sa rozhodovalo o jej predsedovi, a zabezpečil si tak, že ju na budúci rok v marci povedie do ďalších parlamentných volieb.

Po sčítaní všetkých hlasov strana Likud v piatok ráno oznámila, že Netanjahu - najdlhšie slúžiaci izraelský premiér - získal 72,5 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho rivala Gideona Saara podporilo 27,5 percenta straníkov, informuje tlačová agentúra AFP. Hlasy odovzdalo v celej krajine približne 57.000 členov Likudu, čo je takmer polovica všetkých oprávnených hlasujúcich. Netanjahu si napriek predpokladanému víťazstvu týmto výrazným ziskom hlasov posilnil pozíciu v strane, ktorej dominuje už 20 rokov.

Netanjahu viedol proti Saarovi bezprecedentne intenzívnu kampaň, pričom za jediný deň absolvoval viacero mítingov v rozličných častiach krajiny. "Je to obrovské víťazstvo! Ďakujem členom strany Likud za prejavenú dôveru, podporu a lásku," napísal Netanjahu na sociálnej sieti Twitter hodinu po ukončení hlasovania.

Saar, bývalý minister školstva i vnútra, oznámil svoju kandidatúru na post predsedu strany v novembri po tom, ako generálna prokuratúra obžalovala Netanjahua z podvodov, úplatkárstva a straty dôvery. Netanjahu (70) však tieto tvrdenia odmieta, pričom obvinil políciu, prokuratúru a médiá z "honu na čarodejnice".

Netanjahu teraz zostane premiérom do nových parlamentných volieb, ktoré sú vypísané na 2. marca 2020; za uplynulých 12 mesiacov pôjde už o tretie parlamentné voľby v židovskom štáte. Prieskumy však naznačujú, že aj tieto voľby zrejme povedú k politickému patu. Likud a centristická strana Kachol lavan (Modrá a biela) skončili v predošlých marcových a septembrových parlamentných voľbách s tesnými výsledkami, pričom ani jedna nedokázala v parlamente zostaviť koalíciu.

Netanjahu po víťazstve v primárkach ohlásil zamýšľané kroky

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu predstavil v piatok niekoľko ďalekosiahlych plánov vrátane zámeru získať uznanie Spojených štátov, pokiaľ ide o izraelskú "zvrchovanosť" nad časťami okupovaného Predjordánska. Urobil tak po tom, ako vo štvrtkových vnútrostraníckych voľbách obhájil svoje vedúce postavenie v pravicovom zoskupení Likud (Jednota), informovala tlačová agentúra DPA.

"Budeme sa usilovať o to, aby Spojené štáty uznali našu zvrchovanosť nad údolím Jordánu a všetkými (izraelskými) osadami v oblasti Judey a Samárie," povedal 70-ročný Netanjahu pred jasajúcimi priaznivcami po opätovnom zvolení za predsedu Likudu.

Judea a Samária sú biblickými geografickými pomenovaniami, ktoré používajú izraelskí lídri na označenie pravého brehu Jordánu - malého palestínskeho územia, ktoré Izrael okupuje už 50 rokov a kde žije vyše 400.000 židovských osadníkov.

Netanjahu tiež spomenul uzavretie "historického obranného paktu" so Spojenými štátmi, pokiaľ jeho strana zvíťazí v nasledujúcich parlamentných voľbách naplánovaných na 2. marca 2020. Izrael tiež podľa neho "konečne zastaví Irán" a bude sa snažiť o uzavretie mierových dohôd s arabskými štátmi.

Viac o téme: PremiérParlamentné voľbyIzraelBenjamin NetanjahuLikud
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu