Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prímerie na Ukrajine je v nedohľadne: Armádne sily a separatisti sa obviňujú z porušovania prímeria

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

LUHANSK - Ukrajinské sily za posledných 24 hodín porušili prímerie v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR) a Doneckej ľudovej republike (DĽR), informovalo v nedeľu Spoločné centrum pre kontrolu a koordináciu (JCCC). Ukrajinské sily zasa uviedli, že čelili niekoľkým útokom zo strany proruských separatistov.

Terčom ostreľovania zo strany ukrajinských jednotiek v LĽR bola dedina Frunze, pričom použili mínomety s kalibrom 82 milimetrov. V DĽR porušili prímerie sedemkrát, pričom ostreľovali viacero oblastí z mínometov s kalibrom 82 milimetrov a 120 milimetrov, protilietadlových zbraní, granátometov a ručných zbraní, uviedlo JCCC vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS.

Podľa agentúry UNIAN veliteľstvo ukrajinskej vládnej Operácie spoločných síl (OOS) informovalo, že separatisti zaútočili v sobotu na ich pozície šesťkrát, a to z mínometov s kalibrom a 120 milimetrov, granátometov a veľkokalibrových guľometov.

Prvá dohoda o prímerí v Donbase od májového nástupu nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského začala platiť 21. júla o 00.01 h miestneho času. Ide o výsledok rokovaní trojstrannej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. V minulosti však stroskotalo najmenej 18 takýchto dohôd.

Na summite tzv. normandskej štvorky, ktorý sa konal 9. decembra, sa hlavy štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny — Emmanuel Macron, Angela Merkelová, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj - okrem iného dohodli na úplnom uplatnení prímeria v Donbase do konca tohto roka, na rozsiahlej výmene zajatcov a ďalšom odsune síl z frontovej línie.

Konflikt na východnej Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe Ukrajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

Viac o téme: PrímerieSeparatistiPorušovanieUkrajinaArmádne sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu