Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Austráliu sužujú lesné požiare: Zasahujú tisíce hasičov, situáciu komplikuje vietor

Niekoľko tisíc hasičov bojovalo s desiatkami lesných požiarov, ktoré sa v štyroch z ôsmich austrálskych štátov a teritórií vymkli spod kontroly.
Niekoľko tisíc hasičov bojovalo s desiatkami lesných požiarov, ktoré sa v štyroch z ôsmich austrálskych štátov a teritórií vymkli spod kontroly. (Zdroj: SITA/AAP Image/Dan Himbrechts)

CANBERRA - Niekoľko tisíc hasičov v sobotu bojovalo s desiatkami lesných požiarov, ktoré sa v štyroch z ôsmich austrálskych štátov a teritórií vymkli spod kontroly. Informovala o tom agentúra DPA.

Najľudnatejší austrálsky štát Nový Južný Wales (NJW) vyhlásil v súvislosti s bezprecedentne intenzívnymi požiarmi buša vo štvrtok sedemdňový stav núdze - už po druhý raz od septembra, keď sa požiare buša začali. Premiérka štátu Gladys Berejiklianová zdôvodnila tento krok "katastrofálnymi meteorologickými podmienkami". V niektorých častiach Sydney by teploty mali dosiahnuť 47 stupňov Celzia. 

"Dnes bol hrozný deň," uviedol pred novinármi predstaviteľ hasičského zboru NSW Shane Fitzsimmons, podľa ktorého slov sa oheň nepodarí zlikvidovať, dokiaľ poriadne nezaprší. Úrady NJW v sobotu uzatvorili desiatky ciest a do oblastí vyslali približne 10.000 policajtov, hasičov a záchranárov. Podľa úradov ide pravdepodobne o najväčšie nasadenie príslušníkov záchranných zložiek v tomto štáte. 

Vláda NJW taktiež vyzvala obyvateľov, aby odložili cesty na vianočné sviatky a najbližších 24 hodín Sydney neopúšťali. Situácia si na niektorých úsekoch vynútila uzatvorenie dvoch diaľnic spájajúcich Sydney s mestami Canberra a Melbourne. Dočasne boli zrušené aj niektoré vlakové spoje zo Sydney. Situáciu na juhu krajiny komplikuje aj vietor, uviedli hasiči.

Na území Nového Južného Walesu momentálne zúri 110 lesných požiarov. Lokalizovaný je aj "megapožiar", ktorý horí len zhruba 70 kilometrov od Sydney a zahaľuje toto najväčšie austrálske mesto oblakom toxického dymu. Pri požiaroch v Novom Južnom Walese doposiaľ zhynulo osem ľudí. Oheň od októbra zničil 800 domov a spálil približne tri milióny hektárov zeme. Austrálsky premiér Scott Morrison pre kritiku v piatok predčasne ukončil dovolenku na Havaji. Premiérova dovolenka podľa Reuters vyvolala ostrú kritiku verejnosti po tom, ako sa rapídne zhoršila situácia okolo požiarov.

Viac o téme: HasičiVietorZásahAustráliaLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu