Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sviatky vo Francúzsku nebudú pokojné: Vlakové spoje môžu ohroziť ďalšie štrajky

Francúzsku hrozia počas vianočných sviatkov ďalšie štrajky zamestnancov železníc
Francúzsku hrozia počas vianočných sviatkov ďalšie štrajky zamestnancov železníc (Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Francúzsku hrozia počas vianočných sviatkov ďalšie štrajky zamestnancov železníc, ktoré vyvolali navrhované možné zmeny v dôchodkovej reforme, počítajúce s vyšším vekom odchodu do dôchodku. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Generálny tajomník odborovej konfederácie CGT Philippe Martinez obvinil francúzskeho premiéra Édouarda Philippa, že tým, že nechce upustiť od plánovaných zmien v dôchodkovom systéme, bráni ukončeniu štrajkov. Vo štvrtok sa totiž premiér Philippe stretol so zástupcami odborov, avšak nepodarilo sa im dosiahnuť žiadnu dohodu.

Pokračovanie rozhovorov je naplánované na január. Hoci niektoré odborové organizácie vyzvali na prerušenie štrajkov počas sviatočného obdobia, CGT trvá na pokračovaní štrajkov. "Vláda prilieva olej do ohňa," povedal Martinez v piatok pre spravodajský portál LCI. Podľa núdzového plánu, ktorý pripravila štátna železničná spoločnosť SNCF, bude 23. - 24. decembra premávať 41 percent z ich vysokorýchlostných vlakov. Polovica z približne 400.000 ľudí, ktorí si na sviatky zakúpili cestovné lístky, si tak zrejme bude musieť svoj lístok prerezervovať.

Štrajk, ktorý sa vo Francúzsku začal 5. decembra, výrazne ovplyvnil železničné spojenia a systém metra v krajine. Zamestnanci železníc sa domáhajú zachovania svojho súčasného penzijného systému, pretože im zaručuje odchod do dôchodku krátko po dovŕšení veku 50 rokov. Cieľom demonštrácií je prinútiť prezidenta Emmanuela Macrona, aby od plánovanej reformy štátneho dôchodkového systému upustil.

 

Viac o téme: ŠtrajkVianočné sviatkyFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu