Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ničivá sopečná erupcia na Novom Zélande si vyžiadala niekoľko obetí: Polícia stále pátra

Erupcia sopky White Island na Novom Zélande Zobraziť galériu (3)
Erupcia sopky White Island na Novom Zélande (Zdroj: SITA/Lillani Hopkins via AP)

WELLINGTON - Novozélandskí policajti sa v nedeľu vrátili na ostrov White Island, ale nepodarilo sa im nájsť telá zvyšných dvoch obetí pondelkovej sopečnej erupcie. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu, ktorá medzitým zverejnila mená štyroch obetí.

Úrady uviedli, že skupina ôsmich policajtov pátrala v oblasti, kde sa domnievali, že lokalizovali jedny ľudské pozostatky. Zástupca komisára novozélandskej polície Mike Clement však uviedol, že v danej časti ostrova žiadne telá nenašli. Predpokladá sa, že telá sa nachádzajú vo vodách okolo ostrova. V piatok vyzdvihli z ostrova White Island telá šiestich ľudí.

Erupcia sopky White Island
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Lillani Hopkins via AP)

Polícia v nedeľu identifikovala štyri obete tragédie. Je ním 24-ročný novozélandský sprievodca Tipene James Te Rangi Ataahua Maangi a traja Austrálčania - Zoe Ella Hoskingová (15), jej nevlastný otec Gavin Brian Dallow (53) a 51-ročný Anthony James Langford. Sopka White Island sa nachádza zhruba 50 kilometrov od pobrežia novozélandského Severného ostrova a je obľúbeným cieľom turistických výprav.

Po erupcii sopky je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Michael Schade )

Počas erupcie sa na ostrovnom vulkáne alebo v jeho okolí nachádzalo celkovo 47 návštevníkov; 24 bolo z Austrálie, deviati zo Spojených štátov, piati z Nového Zélandu a štyria z Nemecka. Boli tam aj dvaja Číňania, dvaja Briti a jeden Malajzijčan. Po erupcii sopky úrady zatiaľ potvrdili 17 obetí.

Viac o téme: ObeteSopkaErupciaPolícia Nový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu