Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Filipínčanom pohrozila sopka: V krajine sa trasie zem a erupcia môže nastať kedykoľvek

Sopka Taal chrlila popol.
Sopka Taal chrlila popol. (Zdroj: TASR/AP Photo/Aaron Favila)

MANILA - Evakuáciu približne 8000 ľudí si v nedeľu vyžiadala činnosť sopky nachádzajúcej sa južne od filipínskeho hlavného mesta Manila. Obrovský oblak popola sprevádzaný dunivými zvukmi a otrasmi zasiahol územie vo vzdialenosti 15 kilometrov. Informovala o tom agentúra DPA.

Z hlavného krátera sopky Taal v provincii Batangas ležiacej 66 kilometrov od metropoly Manila stúpal oblak bieleho a šedého dymu. Do okolitých miest následne dopadli spŕšky malých kameňov a popol. Filipínski predstavitelia varovali, že sopka môže okamžite vybuchnúť. "V priebehu niekoľkých hodín až dní môže dôjsť k prudkej explozívnej erupcii," varoval Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie (PHIVOLCS). Ten zvýšil stupeň varovania pred výbuchom na štvrtý z piatich stupňov. Od 11.00 h miestneho času (04.00 h SEČ) došlo k náhlemu nárastu sopečnej aktivity a sérii sopečných zemetrasení, uviedol PHIVOLCS. Aj po 18.00 h miestneho času (11.00 h SEČ) boli v okolitých mestách citeľné otrasy s magnitúdou 2,9 a 3,9.

Zrušené boli aj lety z medzinárodného letiska v Manile a miestni úradníci zrušili pondelňajšie vyučovanie v školách v hlavnom meste. Sopka Taal je druhou najaktívnejšou sopkou na Filipínach a patrí medzi obľúbený cieľ turistov aj pre prekrásne kráterové jazero. Od roku 1572 táto sopka vybuchla 33-krát, k poslednej väčšej explózii došlo v októbri 1977. Doteraz najhorší bol výbuch sopky Taal v roku 1911 - vyžiadal si viac než 1300 obetí na životoch. Filipíny, ktoré majú približne 22 aktívnych sopiek, ležia v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, kde je zvýšená vulkanická aktivita a vyskytuje sa tam približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

Viac o téme: SopkaZemetrasenie TaalFilipíny výbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu