Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pentagon otestoval balistickú strelu, ktorá bola vyše 30 rokov zakázaná: Reakcia Kremľa

Pentagon Zobraziť galériu (3)
Pentagon (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Dharapak, File)

WASHINGTON - Pentagon vo štvrtok otestoval balistickú strelu, ktorej druh viac ako 30 rokov zakazovala nedávno zrušená zmluva medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Prototyp rakety bol nastavený tak, aby bol vyzbrojený nejadrovou hlavicou.

Americké ministerstvo obrany neodhalilo podrobnosti týkajúce sa strely, uviedlo len, že ju odpálili zo "statickej odpaľovacej rampy" na leteckej základni Vandenberg v Kalifornii a dopadla do Tichého oceána. Raketa preletela viac ako 800 kilometrov.

Test prišiel v čase rastúcej neistoty o budúcnosti kontroly zbraní, pripomína agentúra AP. Posledné zmluvné obmedzenie amerických a ruských jadrových zbraní, Nová dohoda START z roku 2010, vyprší vo februári 2021. Zmluva sa dá predĺžiť o päť rokov bez toho, aby zmluvné strany prerokovali jej hlavné body. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa však o to prejavuje malý záujem.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Brynn Anderson)

Pentagon odmietol uviesť, aký maximálny dosahmala testovaná strela. Na jar, keď americkí predstavitelia odhalili plán na testovanie, uviedli, že by to bolo pravdepodobne 3 000 až 4 000 kilometrov. To je dosť na to, aby to napríklad zo základne na ostrove Guam zasiahla potenciálne ciele v častiach Číny. Pentagon zatiaľ nerozhodol o základni strely a naznačil, že bude trvať niekoľko rokov, kým bude takáto raketa pripravená na použitie.

Zrušená Zmluva o jadrových zbraniach stredného doletu (INF) z roku 1987 zakazovala všetky rakety s doletom od 500 do 5 500 kilometrov. Spojené štáty a Rusko však od zmluvy 2. augusta odstúpili po tom, ako sa navzájom obvinili z jej porušenia.

Skúška balistickej rakety USA podľa Peskova dokazuje, že INF zanikla z iniciatívy USA

Skúška balistickej rakety, ktorú vzdušné sily Spojených štátov vypálili vo štvrtok zo základne v štáte Kalifornia, je dôkazom, že Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) uzavretá medzi Spojenými štátmi a Ruskom zanikla na podnet Washingtonu. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, citovaný agentúrou TASS.

Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (3)
Dmitrij Peskov  (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

"Viackrát sme povedali, že Spojené štáty sa pripravujú na porušenie zmluvy INF. Toto (skúška balistickej rakety) jasne potvrdzuje, že zmluva bola zničená z iniciatívy Spojených štátov," povedal Peskov novinárom. USA odstúpili od zmluvy INF začiatkom tohto roka.

Štvrtkovému vypáleniu rakety prechádzali náznaky zo Severnej Kórey, že v najbližších týždňoch by mohla uskutočniť test vlastnej balistickej rakety ako "vianočný darček" Spojeným štátom v prípade, že americká strana do konca roka nepríde s ústupkami vo vzájomných rokovaniach. Ku koncu roka totiž uplynie lehota, ktorú dal severokórejský vodca Kim Čong-un Spojeným štátom, aby ponúkli obojstranne prijateľné podmienky dohody.

Viac o téme: TestovaniePentagonBalistická strela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu