Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vo Francúzsku je na predaj 1500 zámkov: Ich počet na trhu sa takmer zdvojnásobil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Vo Francúzsku je v súčasnosti na predaj asi 1500 zámkov. Podľa denníka Le Figaro za posledných niekoľko rokov počet historických sídiel francúzskej šľachty, ktoré hľadajú nového majiteľa, výrazne stúpol. Ešte v roku 2010 si ich mohli záujemcovia kúpiť asi 800.

Na predaj zámky ponúkajú súkromní majitelia, často členovia starých šľachtických rodín, pre ktorých sa náklady na udržiavanie historických sídiel stali neúnosnými. Zvýšil sa ale tiež počet ľudí, ktorí si zámok kúpia, po niekoľkých rokoch ho ale opäť ponúknu na predaj.

Na predaj je napríklad zámok Robien v obci La Foeil v Bretónsku. V súčasnosti je stavba z 18. storočia so 150 hektármi pozemkov v rukách šľachtickej rodiny de Robien, z ktorej pochádzal aj niekdajší francúzsky minister školstva Gilles de Robien. Pôvodne sa zámok ponúkal za 4,2 milióna eur. Ani súčasná polovičná cena ale žiadneho kupca nenalákala.

Na predaj je aj jeden zo slávnych zámkov na Loire - Zámok Ménars neďaleko Blois, niekdajšie sídlo milenky francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. markízy de Pompadour. Do ponuky špecializovanej realitnej kancelárie sa dostal pred dvoma rokmi. Tu v minulosti predaj skomplikovala smrť pôvodného vlastníka, ktorá zabránila zmene šľachtického sídla na hotel.

Najčastejšie podľa denníka Le Figaro kupca - väčšinou zahraničného - francúzske zámky nájdu, ak sú v dobrom stave, majú ústredné kúrenie, sú dobre oddelené od svojho okolia a stoja v okolí Paríža.

Viac o téme: PredajZámkyFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu