Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Protivládne protesty v Iraku pokračovali aj cez víkend: Vyžiadali si sedem mŕtvych

Protesty v Iraku
Protesty v Iraku (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

BAGDAD - Najmenej sedem ďalších civilistov prišlo o život počas incidentov s bezpečnostnými silami v irackom hlavnom meste a ďalších provinciách krajiny v rámci pokračujúcich celoštátnych protivládnych demonštrácií. V nedeľu o tom informovali zdravotníci a svedkovia, píše agentúra DPA.

Obete sú od soboty hlásené z Bagdadu a provincií Basra, Násiríja, Dhíkár a Karbalá. Bezpečnostné zložky tam proti demonštrantom použili ostré náboje a slzotvorný plyn. Počas násilností a nepokojov utrpelo podľa posledných informácií zranenia najmenej 300 protestujúcich.

Protesty proti zhoršovaniu životných podmienok, zvyšujúcej sa nezamestnanosti a korupcii prebiehajú v Iraku od začiatku októbra. Mimo hlavného mesta sa rozšírili aj do južných, prevažne šiitských provincií.

Takmer všade sú tieto demonštrácie sprevádzané násilím a nepokojmi. Nespokojenci požadujú odstúpenie vlády a usporiadanie predčasných parlamentných volieb. Počas protestov prišlo o život už najmenej 341 ľudí vrátane demonštrantov a príslušníkov bezpečnostných síl. Viaceré medzinárodné humanitárne a ľudskoprávne organizácie obvinili iracké bezpečnostné sily z neprimeraného použitia sily pri zásahoch proti demonštrantom.

Viac o téme: VládaObeteProtestyIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu