Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tragické následky lejakov a zosuvov pôdy: V Keni prišlo o život 34 ľudí

Záplavy a zosuvy pôdy v Keni si vyžiadali desiatky obetí.
Záplavy a zosuvy pôdy v Keni si vyžiadali desiatky obetí. (Zdroj: SITA/ AP Photo)

NAIROBI - Záplavy v dôsledku silných lejakov, ktoré v noci na sobotu postihli západné oblasti Kene, pripravili o život 34 ľudí. Informoval o tom minister vnútra Fred Matiangi s tým, že 29 z nich zomrelo po zosuve pôdy, píše agentúra AP. Silné lejaky zasiahli podľa agentúry Reuters v piatok oblasť West Pokot pri hraniciach s Ugandou.

Silné lejaky zasiahli podľa agentúry Reuters v piatok oblasť West Pokot pri hraniciach s Ugandou. Situácia sa v noci zhoršovala. Následné náhle záplavy a zosuvy pôdy strhli štyri mosty. Voda odrezala od okolitého sveta dedinu Muino.

"Hrozí, že povodeň strhne celú dedinu." V telefonickom rozhovore pre Reuters to v sobotu povedal guvernér oblasti John Lonyangapuo. Na mieste prebiehajú záchranné operácie. Na ceste zničenej zosuvom pôdy uviazlo približne 500 áut. Vedci varovali, že otepľovanie oceánov spôsobuje vo východnej Afrike nepredvídateľné poveternostné situácie.

V oblasti celej východnej Afriky už silné dažde a povodne zabili viac ako 50 ľudí a státisícky ďalších utiekli zo svojich domovov, informovali začiatkom novembra humanitárne organizácie. Kenský meteorologický úrad začiatkom novembra uviedol, že krajina zažíva silnejšie obdobie dažďov než obvykle.

Viac o téme: ZáplavyZosuvy pôdyKeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu