Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nepokoje v Bagdade sa nekončia: V Iraku prišiel o život ďalší človek

Protesty v Bagdade neutíchajú.
Protesty v Bagdade neutíchajú. (Zdroj: TASR/Khalid Mohammed)

BAGDAD - Iracké bezpečnostné sily strieľali v sobotu v centre hlavného mesta Bagdad gumovými projektilmi a hádzali granáty so slzotvorným plynom do davu protivládnych demonštrantov. Pri intenzívnych zrážkach, ktoré pokračovali už tretí deň, prišiel o život ďalší človek. Informovali o tom predstavitelia miestnych bezpečnostných zložiek a nemocníc.

Príslušné zdroje uviedli, že demonštrant prišiel o život po tom, ako ho zasiahol gumový projektil. Počas bojov medzi vládnymi silami a opozičnými demonštrantami v centre Bagdadu utrpelo zranenia ďalších 12 osôb. Nová vlna násilia si vyžiadala už 15 obetí na životoch a vyše 100 zranených. Protesty proti zhoršovaniu životných podmienok, zvyšujúcej sa nezamestnanosti a korupcii prebiehajú v Iraku od začiatku októbra. Mimo hlavného mesta sa rozšírili aj do južných, prevažne šiitských provincií.

Takmer všade sú tieto demonštrácie sprevádzané násilím a nepokojmi. Nespokojenci požadujú odstúpenie vlády a usporiadanie predčasných parlamentných volieb. Počas protestov prišlo o život už najmenej 341 ľudí vrátane demonštrantov a príslušníkov bezpečnostných síl. Násilie opätovne prepuklo vo štvrtok a pokračovalo aj v piatok.

Protestujúci obsadili časti troch hlavných mostov v Bagdage - Sinak, Ahrár a Džumhúríja, ktoré vedú k opevnenému sídlu ústrednej irackej vlády - tzv. Zelenej zóne. V rámci upokojenia situácie v krajine mali irackí poslanci v sobotu predložiť návrhy reforiem, čo sa však nepodarilo. Ďalšia schôdza by sa mala konať v pondelok.

Viac o téme: NepokojeSmrťIrakBagdadProtivládne protesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu