Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Džihádistu odsúdili za útok na väzenských dozorcov: Za mrežami strávi takmer 30 rokov

Ilustrčné foto
Ilustrčné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

PARÍŽ - Parížsky súd udelil v piatok 28-ročný trest odňatia slobody džihádistovi, ktorý sa v roku 2016 pokúsil zavraždiť dvoch väzenských dozorcov. Išlo o prvý džihádistický útok vo francúzskych väzniciach, informovala agentúra AFP.

Trestanec Bilal Taghi napadol dvoch dozorcov vo väznici v obci Osny ležiacej približne 35 kilometrov severozápadne od Paríža. Ako bodnú zbraň použil pánt z okna svojej cely, ktorý si nabrúsil. Krvou svojich obetí potom nakreslil na okno srdce a do dverí vyryl symbol extrémistickej organizácie Daeš.

Taghi si vo väznici v Osny odpykával päťročný trest odňatia slobody za pokus o cestu do Sýrie v spojitosti s džihádom. Po útoku Taghi povedal, že chcel v mene Daešu zabiť predstaviteľov francúzskeho štátu a že by to urobil znova. Jeho čin viedol zmenám v zaobchádzaní s radikalizovanými väzňami.

Na súde sa však za svoje skutky ospravedlnil a vyhlásil, že sa vzdal extrémizmu. Žaloba však jeho vyjadrenie ľútosti odmietla a označila ho za chorobného klamára, ktorý je "nezvratne oddaný radikálnej ideológii".

Viac o téme: VäzenieTrestDozorcoviaútok FrancúzskoDžihádista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu