Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V USA odsúdená špiónka dostala ponuku pomáhať Rusom uväzneným v zahraničí

Marija Butinová a jej otec Zobraziť galériu (2)
Marija Butinová a jej otec (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Mariji Butinovej, odsúdenej v USA za špionáž, ponúkli v Rusku prácu, v rámci ktorej by mala pomáhať Rusom uväzneným v zahraničí. Informovali o tom v pondelok agentúry Reuters a Interfax.

Ruská splnomocnenkyňa pre ľudské práva Taťjana Moskaľkovová Butinovej ponúkla prácu vo svojom výbore. Butinová by mala pomáhať pri ochrane ruských občanov v zahraničí. "Som si istá, že spolu by sme boli schopní urobiť veľa dobrého pre ľudí, ktorí sa v zahraničí ocitli v náročných situáciách," povedala Moskaľkovová.

Marija Butinová, ktorá sa do Ruska vrátila len 26. októbra, zatiaľ nepovedala, či túto ponuku príjme. Americké úrady 25. októbra prepustili z väzenia a následne ju deportovali naspäť do vlasti. Moskaľkovová takisto povedala, že Butinovej ponúkli pracovnú pozíciu aj v ruskej Štátnej dume a vyzvala ju, aby prijala aj túto ponuku. Agentúra Interfax uviedla, že Butinovej ponúkli prácu v zahraničnom výbore Dumy, ktorého predsedom je Leonid Sluckij.

Marija Butinová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Butinová (31) sa vlani v decembri priznala k sprisahaniu, v rámci ktorého mala v Spojených štátoch pôsobiť ako neregistrovaná zahraničná agentka. Pripisujú jej vytváranie väzieb s lobistickou skupinou Národné združenie držiteľov zbraní (NRA) v súvislosti s presadzovaním snáh Kremľa o ovplyvnenie kampane pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016.

Butinová sa zdržiavala v Spojených štátoch na základe študentského víza. V júli 2018 ju zatkli a v apríli 2019 odsúdili na 18 mesiacov odňatia slobody. Ruská vláda tvrdí, že americké orgány Butinovú k priznaniu donútili.

Viac o téme: PrácaŠpionážRuskoMarija Butinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu