Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Medzinárodný trestný súd zvažuje vyšetrovanie britskej armády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Medzinárodný trestný súd (ICC) by mohol začať svoje vôbec prvé vyšetrovanie britskej armády po tom, ako stanica BBC odvysielala program o jej údajných zločinoch. Redaktori dokumentárneho programu Panorama našli dôkazy, že Británia kryla vraždy civilistov svojimi vojakmi v Iraku a Afganistane, informovalo v pondelok predmetné médium.

ICC tvrdí, že tieto zistenia berie veľmi vážne. Britské ministerstvo obrany vyhlásilo, že obvinenia sú nepodložené a rezort plne spolupracuje s ICC, pričom nevidí žiadny dôvod na ďalšie súdne kroky. Oficiálne vyšetrovanie zo strany ICC so sídlom v holandskom Haagu by bolo prvým prípadom vedeným proti britským občanom v súvislosti s vojnovými zločinmi, píše BBC. 

ICC uviedol, že zistenia BBC nezávisle posúdi a ak uzná, že britská vláda chránila vojakov pred trestným stíhaním, spustí prelomový súdny proces. ICC predtým dospel k záveru, že existuje presvedčivý dôkaz o spáchaní vojnových zločinov britskými vojakmi v Iraku. Väčšina týchto prípadov zahŕňa obvinenia zo zlého zaobchádzania so zadržanými osobami.

Viac o téme: ZločinyMedzinárodný trestný súdBritská armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu