Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Protesty v Hongkongu sa vymkli spod kontroly: Tragická smrť študenta (†22), hnev sa stupňuje

Počas protestov zomrel mladý študent Zobraziť galériu (2)
Počas protestov zomrel mladý študent (Zdroj: TASR/AP/Kin Cheung)

HONGKONG - V Hongkongu zomrel mladý univerzitný študent, ktorý spadol v pondelok z parkovacieho domu počas zrážok polície s protivládnymi demonštrantmi. Jeho smrť vyvolala ešte väčší hnev demonštrantov na vedenie poloautonómneho ostrova, ktorý Čína považuje za svoje územie. Podľa lekárov zomrel 22-ročný mladík v piatok ráno v miestnej nemocnici, detaily však nie sú známe.

Okolo tisíc maskovaných demonštrantov následne pochodovalo rušným centrom a skandovalo "Rozpustite policajné sily" či ''Hongkončania, pomstite sa"." Niektorí niesli biele kvety a transparenty s nápismi "Hongkong je policajný štát". Žiadali spravodlivosť pre zosnulého Alexa Chowa, obviňovali policajtov a neváhali ich označiť za "vrahov". Chow spadol z viacposchodovej budovy, keď policajti nasadili proti demonštrantom slzotvorný plyn.

Počas protestov zomrel mladý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Kin Cheung)

"Jeho smrť je pre nás pripomienkou, že to nesmieme vzdať," uviedol v tejto súvislosti jeden z demonštrantov pre miestnu televíziu. Nezávislé vyšetrenie tvrdých policajných zásahov proti protestujúcim je jednou z požiadaviek protivládnych demonštrantov požadujúcich demokratické reformy vrátane slobodných volieb.

Viac o téme: ŠtudentProtestyHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu