Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vo veku 78 rokov zomrel posledný premiér česko-slovenskej federálnej vlády Jan Stráský

Jan Stráský
Jan Stráský (Zdroj: TASR - Jiří Kruliš)

PRAHA - Vo veku 78 rokov zomrel bývalý český politik a posledný predseda česko-slovenskej federálnej vlády Jan Stráský. Informoval o tom v stredu webový portál Denik.cz s odvolaním sa na senátora Občianskej demokratickej strany (ODS) Tomáša Jirsu. Po mozgovej mŕtvici bol čiastočne ochrnutý.

Vo veku 78 rokov dnes v Prahe zomrel posledný československý premiér Jan Stráský. Informáciu potvrdil s odvolaním sa na rodinu Jan Havelka, čestný predseda Klubu českých turistov, v ktorého čele Stráský skôr stál. Po rozpade Československa sa stal Stráský v českej vláde ministrom dopravy a neskôr zdravotníctva. Bol poslancom Českej národnej rady a Poslaneckej snemovne, členom ODS, neskôr Únie slobody. Po odchode z politiky stál na čele Národného parku Šumava. Podľa informácií zomrel Stráský v domove pre seniorov v pražských Štěrboholích.

Stráský pred revolúciou pracoval ako úradník v Štátnej banke československej (SBČS), kde sa tiež na začiatku 70. rokov spoznal s Václavom Klausom. Na jar 1990 sa stal námestníkom generálneho riaditeľa Komerční banky. V máji 1991 sa zapojil do vrcholnej politiky, keď bol vymenovaný za podpredsedu českej vlády a mal na starosti hospodárske reformy. Od júla do konca roka 1992 bol posledným predsedom federálnej vlády, pričom po rezignácii vtedajšieho československého prezidenta Václava Havla vykonával aj časť právomocí hlavy štátu.

Viac o téme: úmrtieJan Stráský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu