Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri útoku džihádistov zahynulo desať ľudí: Skupina ozbrojencov spustila paľbu na nákladné auto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Sascha Ditscher/dpa via AP)

MAPUTO - Desať ľudí zahynulo pri útoku džihádistov na nákladné auto, ku ktorému došlo vo štvrtok na severe Mozambiku. Informovala o tom agentúra AFP.

Svedok udalosti pre AFP uviedol, že k prepadu došlo neďaleko dediny Mbau v provincii Cabo Delgado, keď skupina ozbrojencov spustila paľbu na nákladné auto, ktoré uviazlo v piesku na miestnej komunikácii.

"Vozidlo zapadlo do piesku, a tí ľudia na nás odrazu začali strieľať," uviedol nemenovaný svedok udalosti. Povedal tiež, že útok si vyžiadal desať obetí na životoch, čo pre AFP potvrdil aj jeden z miestnych obyvateľov, podľa ktorého sa situácia v oblasti stále zhoršuje. "Ľudia opúšťajú svoje dediny" a sťahujú sa do prístavného mesta Mocimboa, dodal.

Od roku 2017 došlo v severomozambickej provincii Cabo Delgado k viacerým ozbrojeným útokom, ktoré si vyžiadali životy približne 300 civilistov, a donútili desaťtisíce ľudí opustiť svoje domovy. Zodpovednosť za násilie v provincii sa pripisuje málo známej džihádistickej skupine údajne napojenej na somálsku extrémistickú organizáciu aš-Šabáb. Tá v Somálsku presadzuje radikálny výklad islamského práva šaría a často pácha aj samovražedné útoky. Prepojenie oboch militantných organizácií sa však zatiaľ nepotvrdilo.
 

Viac o téme: Nákladné autoPaľbaútok MozambikDžihádisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu