Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri útoku na vojenskú základňu zahynulo 53 vojakov: Prebieha identifikácia tiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BAMAKO - Celkovo 53 vojakov prišlo v piatok o život pri "teroristickom útoku" na vojenskú základňu na severovýchode Mali. S odvolaním sa na tamojšiu vládu o tom informovala agentúra AFP. Agentúra uvádza, že išlo o dosiaľ jeden z najkrvavejších útokov voči armáde v tejto vnútrozemskej africkej krajine.

Minister pre komunikáciu Yaya Sangare na Twitteri napísal, že pri útoku na základňu v lokalite Indelimane v regióne Menaka neďaleko hraníc s Nigerom zahynul aj jeden civilista. Dodal, že situácia je pod kontrolou a momentálne prebieha pátranie po telách a ich identifikácia. Podľa jeho slov útok na základňu prežilo desať osôb.

Ďalšie podrobnosti k útoku nezverejnili. Malijská vláda vo svojej prvotnej správe "teroristický útok" odsúdila a oznámila, že si vyžiadal niekoľko mŕtvych či zranených, ale presné číslo obetí nezverejnila. K zodpovednosti za tento čin sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina.

Pred mesiacom neďaleko hraníc s Burkinou Faso pri dvoch útokoch džihádistov zahynulo 40 vojakov. Niektoré zdroje uviedli, že počet mŕtvych sa znížil. Extrémisti prepojení na teroristickú sieť al-Káida ovládli sever Mali ešte v roku 2012. O rok neskôr tam vyslala svoj armádny kontingent niekdajšia koloniálna mocnosť Francúzsko. Aktivity džihádistov sú na vzostupe aj v strednej a južnej oblasti Mali.

Viac o téme: VojaciVojenská základňaZahynuloútok Mali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu