Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Povolebné násilie si vyžiadalo už minimálne dva životy: FOTO Protesty majú pokračovať

Protesty v Bolívii Zobraziť galériu (2)
Protesty v Bolívii (Zdroj: SITA/ AP Foto / Juan Karita)

LA PAZ - Najmenej dvaja ľudia prišli o život pri potýčkach medzi stúpencami a odporcami bolívijského prezidenta Eva Moralesa, ktorého minulý týždeň vyhlásili za víťaza prezidentských volieb. Podľa agentúry AFP to v noci na štvrtok oznámil bolívijský minister obrany Javier Zabaleta.

"Pravdou je, že ľudské životy vyhasli, a to je nenapraviteľné," povedal minister miestnym médiám po tom, ako na verejnosť prenikli správy o násilnostiach, ku ktorým došlo v meste Montero v provincii Santa Cruz. "Najhoršie zo všetkého je, že ak my, politici, nebudeme hľadať riešenie tejto situácie, tak to, čo sa stalo v Montere, sa môže stať nie len v (provincii) Santa Cruz, ale aj v ďalších častiach krajiny," dodal Zabaleta. Miestne médiá informovali, že obeťami sú muži vo veku 48 a 60 rokov, ktorí podľahli strelným zraneniam.

Bolívijský Najvyšší volebný tribunál ukončil uplynulý piatok sčítavanie volebných hlasov a potvrdil znovuzvolenie súčasného prezidenta Eva Moralesa. Ten podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil so ziskom 47,07 percenta hlasov, zatiaľ čo hlavný opozičný kandidát, exprezident Carlos Mesa, získal 36,51 percenta odovzdaných hlasov.

Protesty v Bolívii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ AP Foto / Juan Karita)

Morales tak bol zvolený už v prvom kole volieb, keďže tesne splnil podmienku náskoku oproti najbližšiemu súperovi o najmenej desať percentuálnych bodov. Pôjde pritom už o jeho štvrté obdobie vo funkcii hlavy štátu. Mesa v reakcii Moralesovo znovuzvolenie odmietol a výsledky volieb označil za podvod.

Organizácia amerických štátov (OAŠ) sa s bolívijskou vládou dohodla, že vykoná záväznú revíziu volebných výsledkov. Opozičný líder Mesa však vyhlásil, že takejto kontrole nedôveruje. Po oznámení volebných výsledkov vypukli v krajine protesty rozhnevaných prívržencov opozície, ktorí na uliciach stavali barikády a so stúpencami Moralesa - ale aj bezpečnostných síl - sa dostávali do násilných potýčok. Mesa vyzval na pokračovanie protestov, pričom tvrdil, že občianske inštitúcie i spoločenské hnutia v krajine ho v odmietaní výsledkov volieb podporujú.

Viac o téme: VoľbyPrezidentNásilieProtestyBolívia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu