Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prokurdskí aktivisti sa búria proti tureckej ofenzíve, obsadili sídlo nemeckej strany

Turecká ofenzíva v Sýrii neustále pokračuje.
Turecká ofenzíva v Sýrii neustále pokračuje. (Zdroj: TASR/Lefteris Pitarakis)

LIPSKO - Prokurdskí aktivisti obsadili v piatok sídlo nemeckej vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v meste Chemnitz na východe krajiny. Urobili tak na protest proti tureckej ofenzíve v severovýchodnej Sýrii, informovala agentúra DPA.

Demonštranti sa zhromaždili aj na letiskách vo Frankfurte nad Mohanom a v Hamburgu, ako aj v ďalších nemeckých mestách. Polícia budovu CDU v Chemnitzi vyprázdnila, no 13 protestujúcich ju odmietlo opustiť. Miestny predstaviteľ tejto strany Alexander Dierks označil konanie demonštrantov za nevhodné a zdôraznil, že dialóg nemožno viesť prostredníctvom obsadzovania budov.  

Aktivisti podľa vlastných slov chceli nenásilnou formou vyjadriť nesúhlas s údajnou nemeckou podporou tureckej ofenzíve v Sýrii. Zhruba 50-60 demonštrantov zablokovalo pult tureckej leteckej spoločnosti Turkish Airlines na najväčšom nemeckom letisku vo Frankfurte nad Mohanom. Podobný protest sa uskutočnil aj na letisku v severonemeckom Hamburgu.

Turecko spustilo vojenskú operáciu na severovýchode Sýrie namierenú proti Kurdom 9. októbra po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americké jednotky, ktoré dovtedy Kurdov podporovali. Ofenzíva bola pozastavená po dohodnutí prímeria, ktoré počíta s odsunom kurdských bojovníkov z pohraničnej oblasti.
 

Viac o téme: Prokurdskí aktivistiNemecká vládaKresťansko demokratická únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu