Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kimov manéver na uzatvorenie dohody: Svoj vzťah s Trumpom označil za špeciálny

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

SOUL - Severokórejský líder Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump majú "špeciálny" vzťah, uviedol vo štvrtok pre agentúru KCNA vysoký predstaviteľ severokórejského režimu. Analytici interpretujú toto vyhlásenie ako stratégiu Pchjongjangu na dosiahnutie dohody o uvoľnení sankcií prostredníctvom Trumpa za výhodnejších podmienok, píše agentúra AFP.

Vo vyhlásení, o ktorom informovala KCNA, povedal poradca severokórejského ministerstva zahraničných vecí Kim Kje-gwan, že sa stretol so severokórejským lídrom, ktorý označil svoj vzťah s Trumpom za "špeciálny". Poradca pre agentúru ďalej uviedol, že americkí poslanci a senátori sú voči KĽDR nepriateľsky naladení, pričom majú "mentalitu studenej vojny a ideologické predsudky". Vyjadril však nádej, že "na základe blízkeho vzťahu (oboch lídrov) vznikne hybná sila na prekonanie týchto prekážok".

Analytici veria, že dané vyhlásenie naznačuje snahy severokórejského režimu uzavrieť dohodu o svojom jadrovom programe priamo s Trumpom. Pchjongjang by tak mohol dosiahnuť zrušenie sankcií ešte prv než sa vzdá svojich jadrových zbraní - čo je postup, s ktorým americká administratíva dlhodobo nesúhlasí.

Predstavitelia KĽDR chápu, že americkí politici budú proti zrušeniu sankcií pred denuklearizáciou, a preto chcú "rokovať priamo s Trumpom", vyhlásil pre AFP Ko Ču-hwan, ktorý pôsobí ako profesor severokórejských štúdií na Univerzite Tongguk v Soule. "Sever vysiela signál, že pokiaľ Trump nezasiahne, rokovania nikam nepovedú, pričom práve teraz sa nachádzajú na križovatke," dodal Ko.

Viac o téme: DohodaDonald TrumpKim Čong-unSeverokórejsky režim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu