Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tvrdý zákrok bezpečnostných zložiek v Iraku: O život počas protestov prišlo už 157 ľudí

Demonštranti chcú prácu, zlepšenie služieb, zastavenie korupcie či prístup k základným komoditám ako elektrina či voda
Demonštranti chcú prácu, zlepšenie služieb, zastavenie korupcie či prístup k základným komoditám ako elektrina či voda (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalid Mohammed)

BAGDAD - Celkovo 157 osôb, väčšinou civilistov, prišlo o život, pretože iracké bezpečnostné zložky použili nadmernú silu a ostrú streľbu s cieľom potlačiť vlnu protivládnych protestov. Uviedla to v utorok vládna komisia poverená vyšetrovaním násilia.

Celkovo bolo zabitých 149 civilistov a osem príslušníkov bezpečnostných zložiek, citovala zo správy komisie iracká štátna televízia. Približne 70 percent úmrtí bolo spôsobených strelnými poraneniami hlavy alebo hrudníka. Komisia tiež našla dôkazy o tom, že z vrchu budovy v centre Bagdadu strieľali po protestujúcich snajperi.

Komisia dala vysokopostaveným bezpečnostným predstaviteľom za vinu, že stratili velenie a kontrolu nad svojimi silami, a odporučila odvolanie veliteľa bagdadských operácií a ďalších armádnych veliteľov, uviedla agentúra Reuters. Tisícky Iračanov vychádzali začiatkom októbra do ulíc vo viacerých provinciách, aby protestovali proti korupcii, nedostatku pracovných príležitostí a slabým verejným službám, najmä pokiaľ ide o prístup k elektrine a pitnej vode.

Viac o téme: ZabíjanieProtestyútok IrakBagdadBezpečnostné zložky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu