Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krvavé protivládne protesty v Iraku nemajú konca: Zahynulo ďalších 23 ľudí

Počet obetí násilných protestov stúpol.
Počet obetí násilných protestov stúpol. (Zdroj: TASR/ AP Photo/Khalid Mohammed)

BAGDAD - Najmenej 23 demonštrantov prišlo v piatok o život a ďalšie desiatky utrpeli zranenia počas protivládnych protestov v Iraku, informovala agentúra AP.

Protesty nadväzujú na týždeň trvajúcu prvú vlnu demonštrácií zo začiatku októbra. Tisícky ľudí sa začali zhromažďovať už v piatok ráno na bagdadskom námestí Tahrír. Niesli iracké zástavy a plagáty s požiadavkami politických zmien a reforiem.

Protestujúci sa pokúsili odstrániť železné bezpečnostné bariéry v okolí vstupu do prísne stráženej tzv. Zelenej zóny, kde sa nachádzajú zahraničné ambasády a budovy viacerých ministerstiev. Vojaci v snahe o zatlačenie demonštrantov použili slzotvorný plyn aj ostré náboje.

Podľa úradov prišlo počas piatkových protestov v Bagdade o život osem ľudí. Zvyšné obete hlásili z provincií v južnej časti krajiny. V nemocniciach v dejiskách protestov ošetrili stovky zranených. Veľký ajatolláh Alí Sístání, najvyšší predstaviteľ irackých šiitských moslimov, vyzval v piatok demonštrantov aj bezpečnostné zložky na "zdržanlivosť", aby ďalšie demonštrácie v krajine neprerástli do "chaosu".

Protesty môžu podľa AP narušiť stabilitu krajiny, ktorá len v decembri 2017 vyhlásila víťazstvo nad extrémistickou organizáciou Daeš. Iracké bezpečnostné zložky prisľúbili, že sa pokúsia eliminovať prejavy násilia a v piatok v očakávaní ďalších protestov posilnili svoju prítomnosť v uliciach Bagdadu.

Viac o téme: ObeteSmrťProtestyDemonštrácieIrakBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu