Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žena amerického diplomata zrazila v Británii chlapca (†19): Svojím správaním vyvolala medzinárodný škandál

Anne Sacoolasová a Harry Dunn
Anne Sacoolasová a Harry Dunn (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN/WASHINGTON - Rodičia mladého britského motocyklistu, ktorý zahynul pri strete s autom riadeným ženou amerického diplomata, požiadali amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby im pomohol dosiahnuť spravodlivosť. Diplomatova manželka, ktorá je podozrivá, že nehodu spôsobila, totiž opustila Britániu a vrátila sa do vlasti.

Tragická nehoda v Česku má významnú obeť: Vodič na Mustangu vrazil do brigádneho generála (†49)

Rodičia mladíka Charlotte Charlesová a Tim Dunn chcú, aby žena prišla o diplomatickú imunitu, napísal server americkej televízie CNN. Britské médiá ale s odvolaním sa na odborníka na diplomatické právo tvrdia, že žena ani jej manžel v Spojenom kráľovstve ako diplomati registrovaní neboli a na diplomatickú ochranu tak nemali nárok. V USA je späť už celá rodina.

Nehoda dostala medzinárodný rozmer, keď britský premiér Boris Johnson podľa CNN sľúbil, že prehovorí s americkým veľvyslancom a ak je to potrebné, aj so samotným Trumpom. Johnson tiež v pondelok prezradil meno dotknutej, ktorou je podľa neho štyridsaťdvaročná Anne Sacoolasová. O nehode v pondelok telefonicky hovorili aj americký minister zahraničia Mike Pompeo a jeho britský náprotivok Dominic Raab.

Sacoolasová je podľa britskej polície podozrivá, že išla so svojím Volvom po nesprávnej strane cesty, keď sa stretla s motorkou, ktorú riadil devätnásťročný Harry Dunn. Nehoda sa stala v auguste v grófstve Northamptonshire. Sacoolasová podľa britskej polície najprv pri vyšetrovaní spolupracovala, ale potom opustila krajinu, hoci úrady ubezpečila, že tam zostane.

Ochranu pred stíhaním v hostiteľskej krajine zabezpečuje diplomatom a ich rodinám tzv. viedenský dohovor z roku 1961.

Viac o téme: NehodaHarry DunnAnne Sacoolasová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu