Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Úrady v Hongkongu schválili zákaz nosenia masiek: Aktivisti neúspešne bojovali za jeho zrušenie

Demonštrácia v Hongkongu.
Demonštrácia v Hongkongu. (Zdroj: SITA/ AP / Kin Cheung)

HONGKONG - Súd v Hongkongu zamietol žiadosť prodemokratických aktivistov o dočasné zrušenie zákazu nosenia tvárových masiek počas demonštrácií, ktorý v piatok vydala správkyňa Hongkongu Carrie Lamová. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Zákaz nosenia masiek počas demonštrácií ešte musí schváliť hongkonský zákonodarný zbor, ktorý sa znovu zíde 16. októbra. Lamová jeho vydanie zdôvodňuje stúpajúcim počtom násilných incidentov, ku ktorým počas protestov dochádza.

Masové protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali správkyňu Lamovú, aby jej vláda stiahla sporný zákon, ktorý by umožňoval vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. Stiahnutie tohto zákona oznámila Lamová oficiálne 4. septembra.

Demonštrantom to však nestačí a medzičasom požadujú aj Lamovej odstúpenie, nezávislé vyšetrovanie neprimeraného násilia zo strany polície, prepustenie zatknutých osôb, odvolanie obvinenia zo "vzbury", ako aj politické reformy a skutočne slobodné voľby.

Viac o téme: MaskyZákazDemonštráciaZásahPolícia Súd Hongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu