Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spojené štáty rokovali s KĽDR o denuklearizácii Kórejského polostrova: Rozhovory stroskotali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Sepahnews via AP)

ŠTOKHOLM - Pracovné rokovania Spojených štátov a Severnej Kórey o denuklearizácii Kórejského polostrova stroskotali. Oznámil to v sobotu zástupca KĽDR na rokovaniach Kim Mjong-kil, informuje juhokórejská agentúra Jonhap.

Rokovania oboch štátov na pracovnej úrovni boli pozastavené od neúspešného februárového summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Obnovili sa až teraz — v sobotu —, keď sa predstavitelia oboch zmienených krajín stretli vo Švédsku. Kim Mjong-kil o stroskotaní rokovaní informoval pred ambasádou Severnej Kórey v Štokholme. Washington pritom obvinil, že na rozhovory prišiel s "prázdnymi rukami". 

Kim Mjong-kil sa v sobotu stretol so svojim náprotivkom, osobitným zástupcom amerického ministerstva zahraničných vecí v rokovaniach so Severnou Kóreou Stephenom Biegunom na ostrove Lidingö, ktorý je súčasťou Štokholmského súostrovia. Išlo o prvé jadrové rozhovory predstaviteľov oboch strán od konca februára, keď sa na summite vo vietnamskej metropole Hanoj stretli americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un. Stretnutie sa pre názorové rozdiely skončilo neúspechom.

Cieľom najnovšieho kola rozhovorov medzi USA a KĽDR bolo dosiahnutie zásadného pokroku v implementácii prelomovej dohody, ktorú Kim Čong-un a Trump dosiahli vlani v júni na summite v Singapure. Súčasťou tejto dohody je súbor vzájomných záväzkov v oblasti budovania nových bilaterálnych vzťahov, spoločné úsilie o dosiahnutie trvalého mieru na Kórejskom polostrove, ako aj spolupráca na "úplnej denuklearizácii" polostrova.

Viac o téme: RokovaniaUSAKĽDRDenuklearizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu