Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Strach po požiari v chemickej továrni v Rouene: Zamorenie azbestom? Francúzske úrady reagujú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Stephanie Peron)

PARÍŽ - Francúzske úrady v utorok ubezpečili obyvateľov mesta Rouen, že nič nenasvedčuje znečisteniu prostredia azbestom v dôsledku obrovského požiaru, ktorý vypukol minulý štvrtok v miestnej chemickej továrni. Stovky znepokojených ľudí medzitým v utorok večer protestovali v uliciach, informovala tlačová agentúra DPA.

Zápach, ktorý v Rouene pretrváva, je pre obyvateľov obťažujúci a vyvoláva obavy, nepredstavuje však ohrozenie zdravia, vyhlásil pred zákonodarcami v Paríži francúzsky premiér Édouard Philippe. Riaditeľ regionálneho úradu životného prostredia Patrick Berg zase uviedol, že v zozbieraných vzorkách nebola zistená prítomnosť vlákien azbestu.

Strechu továrne, postavenú z azbestového cementu, pri požiari "roztrhalo" a podľa Berga by sa obyvatelia nemali dotýkať žiadnych nájdených úlomkov. Ubezpečil však, že uvoľňovanie azbestových vlákien z týchto úlomkov nehrozí. Premiér Philippe prisľúbil, že pokračujúce environmentálne testy budú prebiehať "absolútne transparentne".

Strach po požiari v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Stephanie Peron)

Postihnutý závod Lubrizol, v ktorom sa vyrábajú chemické prísady do mazadiel a farieb, bol zaradený do vyššej rizikovej kategórie podľa európskeho klasifikačného systému, používaného v rámci prevencie nehôd týkajúcich sa nebezpečných látok.

Ministerka Agnes Buzynová ešte v piatok večer zdôraznila, že Rouen je "zjavne zamorený", a odporúčala obyvateľom, aby sa pri odstraňovaní sadzí a dechtu chránili rukavicami. Poľnohospodárov v oblastiach zasiahnutých dymom z požiaru varovali, aby nezbierali úrodu a nepredávali mlieko, vajcia či med z obdobia po požiari.

Viac o téme: PožiarTováreňAzbestFrancúzskoRouen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu