Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hrozba požiarov v Kalifornii odstavila dodávky elektriny: Teraz ich postupne obnovujú

Lesné požiare v Kalifornii
Lesné požiare v Kalifornii (Zdroj: SITA/AP Photo/Noah Berger)

SAN FRANCISCO - V piatok obnovili dodávky elektriny takmer všetkým z dvoch miliónov obyvateľov severnej Kalifornie, ktorým elektrinu vypli pre hrozbu lesných požiarov.

Hrozba rozsiahlych výpadkov sa však presunula do južnej Kalifornie, kde museli úrady pre lesný požiar podporovaný silným vetrom evakuovať asi 100-tisíc ľudí zo San Fernando Valley v okrese Los Angeles. O život tam prišiel jeden muž, ktorý zomrel na mieste následkom zástavy srdca.

Spoločnosť Pacific Gas and Electric (PG&E) obnovila dodávky elektriny na severe po tom, ako jej zamestnanci skontrolovali vedenie a uistili sa, že je bezpečné. Silný vietor totiž zvýšil pravdepodobnosť, že vedenie spadne na zem alebo sa doň zachytia konáre a vypukne požiar. Počas odstávky údajne zaznamenali 30 poškodení zariadení v dôsledku počasia. Bezpečnostné inšpekcie vykonáva asi šesťtisíc pozemných pracovníkov a 44 helikoptér.

Do piatka večera však už podľa PG&E obnovili dodávky 97 percentám zo 738-tisíc domácností a firiem, pričom asi 21-tisíc zákazníkov bolo ďalej bez prúdu. Podľa odborníkov pritom možno počítať, že na každého zákazníka pripadajú dvaja až traja ľudia.

Vlani práve zariadenie spoločnosti PG&E spôsobilo požiar v meste Paradise, kde zahynulo 85 ľudí. V okresoch Napa a Sonoma vypli elektrinu práve na druhé výročie lesného požiaru, ktorý tam zabil 44 ľudí a zničil tisícky domov.

Viac o téme: ElektrinaPožiareKaliforniaSan FranciscoSpojené štátyObnovenie dodávok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu