Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rozdiely medzi východom a západom Nemecka sa naďalej zmenšujú, tvrdí Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

BERLÍN - V Nemecku sa od pádu Berlínskeho múru v roku 1989 za posledných 30 rokov toho už veľa dosiahlo. V mnohých oblastiach je však "stále čo robiť". Vyhlásila to v sobotu nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom pravidelnom týždennom podcaste s názvom "Die Kanzlerin direkt", ktorý tentokrát venovala Dňu nemeckej jednoty, ktorý Nemci slávia 3. októbra. Informovala o tom agentúra DPA.

Za veľký úspech Merkelová označila napríklad to, že ekonomická sila nových (východonemeckých) spolkových krajín predstavovala v čase zjednotenia v roku 1990 len 43 percent ekonomickej sily starých (západonemeckých) spolkových krajín. Dnes sa pritom vyšplhala až na úroveň 75 percent.

Dôležité je podľa Merkelovej myslieť na spoločnú budúcnosť a venovať sa stieraniu rozdielov v životnej úrovni medzi východom a západom, napríklad čo sa týka dôchodkového systému. Za veľký projekt jej vlády kancelárka považuje "vytvorenie rovnocenných životných podmienok vo všetkých častiach Nemecka, na dedinách aj v mestách, na severe a juhu, ako i na východe a západe krajiny".

Motto tohtoročných osláv štátneho sviatku Dňa nemeckej jednoty "Odvaha spája", ktoré stanovila krajinská vláda Šlezvicka-Holštajnska, pripomína podľa slov kancelárky odvahu mnohých ľudí, ktorú preukázali v roku 1989 i v nasledujúcom období. Umožnili tak, že nemecká jednota sa stala skutočnosťou, ako dodala. Paušálne posudzovanie rozdielov medzi východom a západom však nie je na mieste, poznamenala Merkelová, keďže jednotlivé krajiny majú už za sebou veľa rokov spoločného života.

Nemecká vláda zriadila k 30. výročiu pádu Berlínskeho múru, ku ktorému došlo 9. novembra 1989, a k 30. výročiu Nemeckej jednoty, ktorú si Nemci budú pripomínať 3. októbra 2020, komisiu s názvom "Mierová revolúcia a Nemecká jednota". Jej cieľom je spoločne s občanmi hovoriť o tom, čo bývalé východné a západné spolkové krajiny Nemecka spája, ale naopak, aj o tom, čo ich rozdeľuje. "To je naša odpoveď na rozdiely, ktoré ešte stále existujú, ale aj na mnoho vecí, ktoré sa už podarilo dosiahnuť," povedala Merkelová.

Viac o téme: RozdielyNemeckoAngela MerkelováEkonomická sila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu