Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Džihádisti nemali žiadne zľutovanie: Zavraždili uneseného humanitárneho pracovníka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: twitter.com/Emeka Gift)

LAGOS - Džihádisti napojení na extrémistickú organizáciu Daeš zavraždili jedného zo šiestich humanitárnych pracovníkov unesených v júli na severovýchode Nigérie. V stredu to oznámila charitatívna organizácia Action Against Hunger (ACF), ktorá je zameraná na odstraňovanie hladu vo svete, uviedla tlačová agentúra AFP.

"Ozbrojená skupina, zadržiavajúca v zajatí pracovníka organizácie Action Against Hunger, dvoch vodičov a troch zamestnancov ministerstva zdravotníctva, popravila jedného rukojemníka," uviedla vo vyhlásení ACF so sídlom v Paríži.

"Action Against Hunger čo najdôraznejšie odsudzuje túto vraždu a vyzýva na okamžité prepustenie rukojemníkov," dodala charitatívna organizácia. ACF zároveň uviedla, že "je mimoriadne znepokojená a maximálne sa snaží zaistiť, aby sa zvyšní rukojemníci urýchlene a bezpečným spôsobom znovu stretli s rodinami". Šesť nigérijských humanitárnych pracovníkov - jednu ženu a päť mužov - zadržali džihádisti spriaznení s Islamským štátom 18. júla počas prepadu ich konvoja v blízkosti hranice s Nigerom.

Extrémistická skupina nazývaná Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP) zverejnila po únose video, na ktorom unesená pracovníčka ACF prosí o prepustenie rukojemníkov. Päť jej kolegov stojí na videu za ňou. Únos bol najnovším zo série násilia zameraného na humanitárnych pracovníkov v tomto regióne postihnutom konfliktom. Vlani boli unesené a zavraždené dve pracovníčky Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Oznámenie o najnovšej "poprave" prišlo po tom, čo nigérijská armáda minulý týždeň zatvorila kancelárie ACF na severovýchode Nigérie a obvinila túto humanitárnu organizáciu, že džihádistov zásobuje "potravinami a liekmi".

Viac o téme: VraždaPracovníkNigériaDžihádisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu