Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Skorumpovaní politici majú po chlebe: Šéfkou Európskej prokuratúry bude obávaná Rumunka

Laura Kövesiová Zobraziť galériu (3)
Laura Kövesiová (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

BRUSEL - Bývalá rumunská protikorupčná prokurátorka Laura Kövesiová sa zrejme stane prvou šéfkou novovznikajúcej Európskej prokuratúry (EPPO). Rozhodli o tom vo štvrtok členské krajiny EÚ v zastúpení svojich veľvyslancov.

O Kövesiovej víťazstve rozhodli veľvyslanci členských krajín pri EÚ len dva dni po tom, ako došlo k obnoveniu diskusií o vymenovaní šéfa EPPO medzi vyjednávačmi Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Prvá séria rokovaní medzi oboma inštitúciami, zo začiatku tohto roka, nebola úspešná a rozhodnutie zvoliť vedúceho EPPO bolo odložené až na obdobie po eurovoľbách a skonštituovaní sa nového europarlamentu.

Pôvodne sa do konečného výberu uchádzačov o túto funkciu dostali okrem Rumunky Kövesiovej aj Francúz Jean-François Bohnert a Nemec Andrés Ritter. Súboj bol nakoniec iba medzi Kövesiovou, ktorá mala podporu EP a Bohnertom, ktorého uprednostňovali členské krajiny vrátane Rumunska. Tam je totiž pri moci sociálnodemokratická vláda, ktorej členov si Kövesiová opakovane brala "na mušku" v rámci vyšetrovania korupčných káuz.

Laura Kövesiová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Rumunská veľvyslankyňa Luminita Odobescuová ani vo štvrtok nehlasovala v prospech svojej krajanky, v súlade so želaním premiérky Vioricy Dancilaovej. Avšak Kövesiová získala dostatočnú podporu keď sa v jej prospech vyjadrilo 17 z 22 diplomatov.

Činnosť Európskej prokuratúry

Európska prokuratúra by mala od októbra 2020 vyšetrovať a stíhať trestné činy proti finančným záujmom EÚ, teda predovšetkým zneužívanie únijných fondov, ale tiež veľké cezhraničné podvody s daňou z pridanej hodnoty či financovanie medzinárodného terorizmu. Jej sídlo bude v Luxemburgu.

Laura Kövesiová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Doteraz sa do iniciatívy EPPO zapojilo 22 z 28 členských štátov EÚ. Päť krajín (Dánsko, Írsko, Maďarsko, Poľsko a Švédsko) sa bude môcť k EPPO pripojiť kedykoľvek v budúcnosti. Šiestou nezapojenou krajinou je Británia, ktorá sa chystá opustiť EÚ.

Viac o téme: ProkurátorkaEurópska úniaLaura KövesiováEPPO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu