Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Generálny tajomník OSN Guterres varuje: Svet sa môže rozdeliť medzi USA a Čínu

António Guterres
António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Jason DeCrow)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres vystúpil v utorok na úvod všeobecnej rozpravy 74. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa koná v New Yorku.

Vo svojom prejave "o stave sveta" upozornil na hroziace riziko, že sa svet rozdelí na dve časti s dvoma najväčšími ekonomikami - Spojenými štátmi americkými a Čínou. Varoval pred vytvorením konkurenčných internetových sietí, mien, finančných pravidiel a pred vzájomne si odporujúcimi geopolitickými a vojenskými stratégiami.

Svet podľa neho musí urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby predišiel tomuto veľkému zlomu a zachoval univerzálnu ekonomiku a multipolaritu. Guterres vo svojom prejave podľa agentúry AP vykreslil ponurý obraz hlboko rozdelenej a znepokojenej planéty, ktorá čelí klimatickej kríze, ako aj "alarmujúcej možnosti" konfliktu v Perzskom zálive, šíreniu terorizmu a zvyšujúcej sa nerovnosti.

Generálny tajomník OSN svetových lídrov vyzval, aby prijali opatrenia v oblasti zmeny klímy. Všeobecná rozprava 74. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN potrvá do 30. septembra.

 

Viac o téme: ČínaNew YorkOSNValné zhromaždenieSpojené štátyAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu