Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump má na krku ďalší trapas: FOTO Hurikán Dorian mal smerovať tam, kam ho zakreslil čiernou fixkou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/printscreen)

WASHINGTON – Minister obchodu USA Wilbur Ross požiadal americkú Národnú meteorologickú správu o zmenu v predpovedi počasia tak, aby nebola v rozpore s tvrdením Donalda Trumpa. Ten totiž presviedčal verejnosť, že hurikán Dorian zasiahne Alabamu.

Ihneď po komente prezidenta s týmto nesprávnym vyhlásením na Twitteri mala miestna pobočka meteorologických služieb, ktorá je závislá od National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), tweetovať informácie, ktoré boli v rozpore s prezidentskou predpoveďou.

Z Grécka, kde bol Ross na cestách, údajne pohrozil dr. Neilovi Jacobsovi, súčasnému úradujúcemu šéfovi NOAA rozpustením „politického štábu“ – ktorého je Jacobs súčasťou – ak nebude zverejnené oficiálne dementi. Jacobs najprv odmietol, no neskôr NOAA nakoniec zverejnila nepodpísané vyhlásenie, že miestna meteorologická stanica v Alabame tweetovala „všeobecnú predpoveď, ktorá nezodpovedala pravdepodobnosti lokálnych predpovedí dostupných v tom čase ". Ross tak ešte posilnil obhajobu Donalda Trumpa a ten sa potom v Oválnej pracovni zosmiešnil predložením mapy, na ktorej bola Alabama dokreslená do Dorianovej trasy... čiernou fixkou.

Trump má na krku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/printscreen)

NOAA podlieha ministerstvu obchodu, ktorého generálna inšpektorka začala interné vyšetrovanie, aby zistila, prečo bolo zverejnené piatkové vyhlásenie. Meteorologické služby a konkrétne Národná meteorologická služba „musia udržiavať štandardy vedeckej integrity,“ uviedla Peggy Gustafsonová v internej pošte, obávajúc sa politických tlakov. Podľa denníka Washington Post spôsobil tweet Donalda Trumpa rozruch vnútri NOAA do tej miery, že organizácia internou správou odrádzala svojich zamestnancov, aby verejne odporovali americkému prezidentovi.

Louis Uccellini, riaditeľ Národnej meteorologickej služby obhajoval svojich zamestnancov na výročnej konferencii meteorológov. Hurikán Dorian, ktorý na Bahamách zabil najmenej 50 ľudí, nakoniec neprenikol nad americké územie, priblížil sa len k pobrežiu. Donald Trump sa vzápätí rozčúlil pre „falošné správy“ z médií, ktoré spôsobili jeho chybu. Jeho manažér kampane za znovuzvolenie Brad Parscale zatiaľ šikovne spropagoval predaj čiernych fixiek. „Kúpte si oficiálnu značku Trump, ktorá sa líši od všetkých ostatných fixiek na trhu, pretože táto má špeciálnu schopnosť priviesť CNN a ďalších šíriteľov falošných správ k šialenstvu!“

Viac o téme: Donald TrumpHurikán Dorian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu