Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Humanitárna pomoc pre Bangladéš je na ceste

Bangladéš naliehavo potrebuje zásoby potravín, vody a liekov.
Bangladéš naliehavo potrebuje zásoby potravín, vody a liekov. (Zdroj: ČTK)

PADMA - Naliehavo potrebné zásoby potravín, vody a liekov sa blížia do vzdialených oblastí Bangladéša, kde počas ničivého cyklónu Sidr zahynuli tisícky ľudí a milióny sa ocitli bez strechy nad hlavou.

Podľa oficiálnych miest sa podarilo vyčistiť cesty od napadaných stromov, ktoré blokovali humanitárne konvoje, a pomoc sa do zničených častí blíži cez najneprístupnejšie oblasti štyri dni po cyklóne. Pre milióny tých, ktorí katastrofu prežili, bude nevyhnutná dlhodobá humanitárna pomoc.

Ako povedal zástupca Bangladéša vo Svetovom potravinovom programe Douglas Casson Coutts, rozsah devastácie veľmi sťaží ľuďom opätovne si vybudovať svoje životy. "Sú tu obrovské škody v infraštruktúre. Rozhodne tu bude musieť byť dlhodobejšia pomoc, aby sa ľudia opäť postavili na nohy," uviedol. Dedinčania v niektorých najodľahlejších oblastiach, kde bol zničený prakticky každý dom, vyjadrili obavy z toho, ako si opäť vybudujú svoju existenciu. V južnom rybárskom meste Padma búrka zničila drevené rybárske lode. "V priebehu asi tridsiatich minút sme sa stali žobrákmi," povedal Abdul Džalíl, rybár, ktorému zahynula matka, syn a synovec a prišiel o dva rybárske člny počas jedného z najhorších cyklónov v histórii Bangladéša.

Podľa oficiálnych miest ozbrojené sily ďalej spolupracujú s humanitárnymi agentúrami, aby sa k obetiam dostali zásoby letecky, po cestách, a mori. Počet potvrdených obetí je viac ako 3100, podľa úradov však môže stúpnuť na mnoho tisíc po spočítaní všetkých mŕtvych v izolovaných oblastiach. Podľa Bangladéšskeho Červeného polmesiaca zahynulo päťtisíc až desaťtisíc ľudí. "Rozsah tejto katastrofy je enormný," uviedla Heather Blackwellová, ktorá je na čele britskej skupiny Oxfam v Bangladéši.

Nemecko, Veľká Británia, Spojené štáty ako aj Európska únia ponúkli krajine okamžitú pomoc. Britská vláda schválila pomoc vo výške 5,1 milióna dolárov (3,5 milióna eur), Európska komisia vyčlenila ďalších päť miliónov eur (7,3 milióna dolárov) po počiatočných 1,5 milióna eur uvoľnených v piatok. Pomoc v hodnote stotisíc dolárov prisľúbila aj Saudská Arábia. Organizácia islamskej konferencie vyzvala vlády svojich 57 členov na pomoc moslimskej krajine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu