Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Merkelová neskrýva obavy: Iné ako mierové riešenie situácie v Hongkongu by bola katastrofa

Demonštrácie v Hongkongu
Demonštrácie v Hongkongu (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

PEKING - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu, v posledný deň svojej už dvanástej návštevy Číny vo funkcii, opäť vyjadrila nádej, že napätá situácia v Hongkongu sa vyrieši nenásilne.

V prejave pred študentami univerzity v 11-miliónovom čínskom meste Wu-chan povedala, že podľa jej názoru by všetko ostatné bola "katastrofa", informovala agentúra DPA. Predstavitelia čínskej vlády si vypočuli jej obavy a zdôraznili potrebu pokračovania v dialógu. Hoci je téma Hongkongu v súčasnosti v popredí, v Číne treba riešiť aj ďalšie otázky týkajúce sa ľudských práv, dodala.

Merkelová ďalej vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby sa spojilo v úsilí na ochranu klímy. Obrátila sa aj na Čínu, od ktorej sa čaká výrazný príspevok vzhľadom na jej veľkosť a výkonnosť ekonomiky. "Ochrana klímy je zodpovednosťou každého," povedala Merkelová. Od Číny ako stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN tiež očakáva, že bude podporovať mierové riešenie globálnych konfliktov, akými sú spor s Iránom o jeho jadrový program či územné spory Číny so susedmi v oblasti Juhočínskeho mora.

Nemecká kancelárka si myslí, že vzhľadom na globalizáciu sú napríklad v obchodných vzťahoch  nevyhnutné spoločné pravidlá a nie protekcionizmus, ktorý v konečnom dôsledku "škodí nám všetkým". Ešte v piatok večer sa Merkelová po politických rokovaniach v Pekingu stretla na nemeckom veľvyslanectve s čínskymi právnikmi zastupujúcimi ľudskoprávnych aktivistov. Podľa zdrojov z prostredia nemeckej delegácie právnici uviedli, že pracujú v čoraz ťažších podmienkach.

Štátne orgány na ich aktivity reagujú zákazmi vycestovania alebo vstupu na čínske územie. Na stretnutí sa hovorilo aj o klasických problémoch v oblasti ľudských práv v Číne, nedostatku náboženskej slobody a cenzúre internetu

Viac o téme: DemonštrácieČínaAngela MerkelováPekingHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu