Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pavlína a Ondřej (†27) zablúdili v horách: FOTO Zasiahla ich lavína, desivé zistenie o mladíkovi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/Milford Guide, FB/Pavlína P.)

WELLINGTON – Zaľúbenci z Česka sa vybrali do novozélandských hôr v zimnom období, kedy je cesta oficiálne uzavretá. V oblasti husto snežilo a turistický chodník bol pokrytý vysokou vrstvou snehu. Zablúdili. Krátko na to sa počasie znova zhoršilo a pár zasiahla lavína. Čech zomrel. Tri roky po tragédii bola publikovaná záverečná správa, ktorá priniesla šokujúce odhalenie.

Príčinou úmrtia českého turistu Ondřeja, ktorý v júli 2016 zahynul počas horskej túry na Novom Zélande, bolo podchladenie. V záverečnej správe z tohtoročného augusta, ktorú 3. septembra zverejnili novozélandské médiá, to tvrdí koronerka Anna Tuttonová. Dvadsaťsedemročného Čecha vtedy sprevádzala jeho tridsaťtriročná česká priateľka Pavlína, ktorá potom mesiac čakala na záchranu v chate správy národného parku.

Tragédia sa stala na 32-kilometrovej trase známej ako Routeburn Track. Český pár sa na ňu vydal v novozélandskom zimnom období, kedy je cesta oficiálne uzavretá. V oblasti husto snežilo a turistický chodník bol pokrytý vysokou vrstvou snehu.

Vzhľadom k tomu, že pár nikoho neinformoval, že sa na cestu vydáva, nikto ho dlhú dobu nehľadal. Až keď príbuzní v Česku začali byť znepokojení a kontaktovali známych na Novom Zélande, obrátil sa český konzulát na políciu, ktorá následne Češku našla.

Na snímke Pavlína P.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke Pavlína P.  (Zdroj: FB/Pavlína P. )

Tuttonová, ktorá okolnosti smrti preverovala, za priamu príčinu úmrtia označila podchladenie. Poznamenala tiež, že hlavnej príčine smrti predchádzala séria incidentov vrátane podcenenia rád, počasia, vybavenia i oblečenia.

Dvojicu na túre 27. júla zaskočila tma a zlé počasie. Česi strávili noc v spacákoch pod otvoreným nebom, takže ráno boli premočení a podchladení. Ďalší deň sa počasie zlepšilo a Česi v diaľke videli chatu pri jazere, ku ktorej sa vydali. Namiesto po značenej trase si ale rozhodli cestu skrátiť. Vtedy zablúdili.

Na snímke Pavlína P.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke Pavlína P.  (Zdroj: FB/Pavlína P. )

Počasie sa opäť zhoršilo a Čech si pod vplyvom podchladenia začal odkladať oblečenie a správať sa iracionálne. Pár potom zasiahla lavína, ktorá Čecha zakliesnila medzi vetvami a kamením. Jeho partnerka s ním nebola schopná pohnúť a Čech mal postupne čoraz väčšie problémy s dýchaním, až nakoniec zomrel.

Češka zvyšok noci strávila pri jeho tele a ráno sa pokúsila vydať k chate. Kvôli zlému počasiu ale znovu zablúdila, takže musela vonku stráviť ďalšiu noc. Do chaty sa dostala vyčerpaná až ďalší deň popoludní. Hoci bola chata na zimu opustená, zásoby trvanlivých potravín a dreva na kúrenie Češke zachránili život. Pátracie tímy ju našli 24. augusta. O dva dni neskôr záchranári vyslobodili Čechovo telo, ktoré bolo na strmej stráni asi dva kilometre od chaty.

Ondřej užil konskú dávku antidepresív

Forenzný patológ Martin Sage 29.8.2016 Ondřejovi odobral vzorky krvi, moču a pečene. Po tom, čo ich odoslal na toxikologické vyšetrenie, sa ukázalo, že turista užil bežné množstvo kvetiapínu, ktorým sa lieči schizofrénia, biopolárna afektívna porucha či depresia, a lamotriginu, ktorým sa taktiež používa pri bipolárnej afektívnej poruche a pri epilepsii. V krvi však mal obrovskú dávku antidepresív.

Doktor Sage v tomto súvise podotkol, že hoci to nebolo príčinou jeho úmrtia, no veľké množstvo antidepresív mu mohlo privodiť srdcovú arytmiu a podpísať sa pod smrť z podchladenia.

Viac o téme: Nový ZélandSmrťTúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu