Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Objavili sa správy, že Ukrajina a Rusko si vymieňajú väzňov: Všetko je vraj inak

Oleh Sencov
Oleh Sencov (Zdroj: TASR/AP Photo, File)

KYJEV/MOSKVA - Rozsiahla výmena väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou, o ktorej v piatok ráno informovali niektoré médiá, sa zatiaľ nekonala. Informáciu pre agentúru Interfax dementovali zdroj z Kremľa, ako aj hovorkyňa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Plánovaná výmena by sa podľa najnovších informácií agentúry TASS mala uskutočniť v utorok.

Zdroj z prostredia Kremľa agentúre povedal, že správy o tom, že konvoj s väzňami smeruje na moskovské letisko Ostafjevo, nie sú pravdivé. Hovorkyňa SBU Olena Hitľanská medzitým na facebooku uviedla, že "zložité" rozhovory o výmene stále pokračujú. "Majte trpezlivosť, dúfam, že len na krátko", dodala Hitľanská pre novinárov, ktorých zároveň vyzvala, aby nepublikovali neoverené informácie.

Správy následne dementovala aj kancelária ukrajinského prezidenta, ktorá zdôraznila, že prípravy na výmenu pokračujú, pričom informácie o zakončení daného procesu nie sú pravdivé. Ukrajinské úrady zároveň pripomenuli, že nejde o prvý prípad, keď médiá informovali o uskutočnení výmeny s odvolaním sa na množstvo rôznych zdrojov, a vyzvali novinárov, aby mysleli na následky podobných dezinformácií.

"Hneď ako bude proces výmeny zadržaných osôb zavŕšený, úrad prezidenta o tom bude informovať prostredníctvom informačných kanálov," zdôraznil vo svojom vyhlásení úrad. Agentúra TASS medzitým informovala, že podľa Valentina Rybina, advokáta viacerých Rusov zadržiavaných na Ukrajine, by sa výmena mala uskutočniť v utorok. "Zatiaľ nemám nijakú informáciu o tom, že by (zadržiavané osoby) mali byť transportované alebo vymenené dnes," dodal v tejto súvislosti Rybin.

Ako pripomína agentúra Interfax, nový ukrajinský generálny prokurátor Ruslan Riabošapka v piatok ráno na facebooku zverejnil správu, že výmena zdržaných osôb sa už začala - s tým, že "námorníci, Sencov, (Mykola) Karpiuk, (Volodymyr) Baluch, (Pavlo) Hryb letia domov! Čakáme!".

Šéfredaktor rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov na svojom účte na sieti Telegram uviedol, že lietadlo s prepustenými Ukrajincami vrátane Sencova a námorníkov by malo pristáť v Kyjeve v piatok.

Agentúra Interfax pripomenula, že 12. júla počas prvého telefonického rozhovoru medzi Vladimírom Putinom a Volodymyrom Zelenským, ktorý iniciovala ukrajinská strana, prezidenti Ruska a Ukrajiny diskutovali o situácii v Donbase, o výmene väzňov a o vyhliadkach na rokovania v tzv. normandskom formáte.

V polovici júla sa ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová stretla s ruskou splnomocnenkyňou pre ľudské práva Svetlanou Moskalkovovou, pričom si vymenili zoznamy väzňov v Rusku a na Ukrajine a dohodli sa na vyriešení tohto problému. Zoznam predložený ukrajinskou ombudsmankou obsahoval mená 150 osôb, v ruskom zozname bolo 34 mien, píše Interfax.

Viac o téme: Ukrajinskí námorníciRuskoUkrajinaOleg SencovVýmena väzňov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu