Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lídri G7 bijú na poplach, situácia v Hongkongu je vážna: VIDEO Čína vyjadrila ostrý nesúhlas

Čína odsúdila vyhlásenie lídrov G7 týkajúce sa Hongkongu
Čína odsúdila vyhlásenie lídrov G7 týkajúce sa Hongkongu (Zdroj: SITA/AP/Sean Kilpatrick/The Canadian Press)

PEKING - Čína vyjadrila v utorok "ostrý nesúhlas" so spoločným vyhlásením lídrov skupiny G7, ktorí podporili štatút Hongkongu ako osobitnej administratívnej oblasti Číny a vyzvali na ukončenie nepokojov počas prebiehajúcich protestov. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

"Vyjadrujeme ostrý nesúhlas a rázny odpor voči vyhláseniu lídrov skupiny G7 na summite (vo francúzskom meste Biarritz), týkajúceho sa záležitostí Hongkongu," uviedol na tlačovom brífingu v Pekingu hovorca čínskeho ministra zahraničných vecí Keng Šuang. "Opakovane sme zdôrazňovali, že záležitosti Hongkongu sú výlučne vnútornou vecou Číny a nijaká zahraničná vláda, organizácia či jednotlivec nemá právo do nich zasahovať," dodal hovorca.

Zástupcovia krajín G7 vo svojom spoločnom vyhlásení zdôraznili význam dohody medzi Britániou a Čínou z roku 1984, ktorá Hongkongu zabezpečuje jeho osobitný štatút, a vyzvali na zamedzenie násilia počas protestov. Prodemokratické demonštrácie v Hongkongu trvajú už tri mesiace a často na nich dochádza k násilnostiam medzi políciou a protestujúcimi. 

Viac o téme: ProtestyČínaHongkongG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu