Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nádej pre migrantov zaseknutých na lodiach: EÚ pomôže v procese rozmiestnenia

Migranti na palube lode Open Arms
Migranti na palube lode Open Arms (Zdroj: SITA/AP Photo/Salvatore Cavalli)

BRUSEL - Európska únia (EÚ) je pripravená dohliadnuť na rozmiestnenie viac ako 80 migrantov zo záchrannej lode Open Arms španielskej humanitárnej organizácie. Na urýchlené nájdenie riešenia vyzvala Európu aj humanitárna organizácia Lekári bez hraníc, ktorá spolu s organizáciou SOS Méditerranée prevádzkuje loď Ocean Viking, na palube ktorej sa nachádza 356 zachránených migrantov.

"Teraz sme pripravení začať koordinovať proces relokácie a poskytnúť podporu talianskym úradom," povedala v stredu hovorkyňa Európskej komisie (EK) Natasha Bertaud. Agentúry EÚ budú spolu s talianskymi kolegami predbežne zisťovať, ktorí z 83 migrantov majú právo na medzinárodnú ochranu. Po záchrane z vôd Stredozemného mora strávili migranti na palube lode Open Arms takmer tri týždne, pretože talianske úrady odmietali udeliť lodi povolenie na vplávanie do prístavu.

Vylodiť sa mohli až po tom, ako talianska prokuratúra nariadila zadržať Open Arms a evakuovať z nej všetkých pasažierov. Stalo sa tak po tom, ako 15 utečencov po 19 dňoch strávených na palube skočilo do mora. Všetkých sa podarilo zachrániť a transportovať na taliansky ostrov Lampedusa. Migrantov si rozdelia Španielsko, Portugalsko, Nemecko, Francúzsko a Luxembursko. Prijať niekoľko migrantov ponúklo aj Rumunsko, nateraz však jeho pomoc nie je potrebná.

Na urýchlené nájdenie riešenia vyzvala Európu aj francúzska humanitárna organizácia Lekári bez hraníc, ktorá spolu s organizáciou SOS Méditerranée prevádzkuje loď Ocean Viking, na palube ktorej sa nachádza 356 zachránených migrantov. Loď plaviaca sa pod nórskou vlajkou sa od 15. augusta nachádza v medzinárodných vodách približne 32 námorných míľ od európskeho pobrežia medzi Maltou a talianskym ostrovom Linosa.

Viac o téme: UtečenciMigrantiOcean VikingOpen Arms
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu