Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA majú záujem o vstup do normandskému formátu: O rozšírení doteraz nerozmýšľali

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Spojené štáty majú záujem o návrh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pripojiť sa k tzv. normandskému formátu. V rozhovore pre ukrajinský internetový portál Jevropejska pravda to uviedol americký chargé d'affaires na Ukrajine William Taylor.

"Samozrejme, členovia normandského formátu musia povedať, čo si myslia o pristúpení USA alebo Británie, ale môžem povedať, že nás tento návrh zaujíma," povedal Taylor v rozhovore, z ktorého citovala vo štvrtok agentúra Ukrinform.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny. Zelenskyj ešte v júli ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi navrhol, aby sa stretli v bieloruskej metropole Minsk aj v prítomnosti prezidenta USA a predsedu vlády Spojeného kráľovstva.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň uviedlo, že možnosť rozšírenia normandského formátu o Spojené štáty nebola zatiaľ predmetom úvah. Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.

Viac o téme: RozšírenieRuskoUSANemeckoFrancúzskoUkrajinaNormandský formát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu