Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čínske polovojenské sily sú na hraniciach Hongkongu: Znepokojené USA, Merkelová žiada dialóg

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Kin Cheung, Eric Tsang/HK01, Vincent Thian)

WASHINGTON - Spojené štáty vyjadrili v stredu "hlboké znepokojenie" nad správami o pohyboch čínskych "polovojenských" síl na hranici s Hongkongom a vyzvali Peking, aby rešpektoval autonómiu tohto územia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Spojené štáty dôrazne naliehajú na Peking, aby dodržiaval svoje záväzky vyplývajúce z čínsko-britskej spoločnej deklarácie, ktorá umožňuje Hongkongu uplatňovať vysoký stupeň autonómie," uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. Agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa ešte v utorok informovala, že Čína podľa amerických tajných služieb presúva svoje jednotky k hraniciam Hongkongu, kde sa už desať týždňov konajú protivládne demonštrácie.

Trump ešte predtým vyjadril nádej, že v Hongkongu nedôjde počas protestov k nijakým stratám na životoch a vyzval obe strany na pokojné riešenie situácie, ktorú označil za "veľmi komplikovanú". "Dúfam, že sa to vyrieši mierovou cestou, nikto nebude zranený a nikoho nezabijú," povedal americký prezident.

Čínske polovojenské sily sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Kin Cheung, Eric Tsang/HK01, Vincent Thian)

Hongkong, jedna z dvoch osobitných administratívnych oblastí Číny, bol uplynulý víkend už desiatykrát dejiskom často násilných protestov proti návrhu zákona, ktorý by umožnil vydávanie jeho obyvateľov podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. Protesty neutíchli ani po tom, čo správkyňa Hongkongu Carrie Lamová vyhlásila tento návrh zákona za "mŕtvy". Demonštranti následne od miestnej vlády žiadali aj vyšetrovanie údajného neadekvátneho postupu polície pri zásahoch a rozpustenie zákonodarného zboru.

Maas odporúča Nemcom necestovať, Merkelová žiada dialóg

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas odporučil v stredu občanom svojej krajiny, aby podľa možnosti odložili plánované cesty do Hongkongu vzhľadom na vyostrujúcu sa situáciu na tomto čínskom území s osobitným štatútom. Kancelárka Angela Merkelová medzitým vyzvala na riešenie napätia v Hongkongu prostredníctvom dialógu, informovala agentúra DPA.

Čínske polovojenské sily sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Kin Cheung, Eric Tsang/HK01, Vincent Thian)

Mass počas prebiehajúcej návštevy Kanady povedal, že je "určite možné povedať ľuďom, ktorí plánujú cestovať do Hongkongu, aby tieto cesty trochu odložili a počkali, ako sa tam veci vyvinú". Merkelová zase varovala pred spochybňovaním práv obyvateľov Hongkongu, ktoré im boli zaručené pri navrátení tejto bývalej britskej kolónie pod čínsku správu v roku 1997. V súvislosti s pokračujúcimi prodemokratickými protestmi, ktoré sprevádzajú potýčky, je podľa nej potrebné "urobiť všetko pre to, aby sa zamedzilo násiliu a možné riešenie sa hľadalo v rámci dialógu".

Nemecko sa zasadzuje za takýto dialóg "na základe zákonov platiacich aj v Hongkongu", ktoré zaručujú slobodu prejavu a dodržiavanie zásad právneho štátu, uviedla Merkelová v Berlíne po stretnutí s litovským prezidentom Gitanasom Nausédom.

Zo satelitných snímok vidno, že Čína sťahuje vojenskú techniku k Hongkongu

Čína sťahuje svoju vojenskú techniku do blízkosti Hongkongu. Ukazujú to aktuálne satelitné snímky spoločnosti Maxar, ktoré v stredu zverejnili americké médiá. Je na nich vidno napríklad obrovský športový štadión v meste Šen-žen, ktoré leží v tesnom susedstve Hongkongu, a ktorý je teraz zaplnený najmenej 500 vojenskými vozidlami.

Po varovných vyhláseniach amerického prezidenta Donalda Trumpa a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ide o ďalší náznak, že Peking v súvislosti s riešením situácie v Hongkongu uvažuje o silovom riešení.

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieČínaAngela MerkelováHongkongSpojené štátyPolovojenské jednotky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu