Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Začína sa rysovať nová obchodná dohoda: Spojené štáty sú pripravené diskutovať s Britmi

Poradca bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton.
Poradca bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton. (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Spojené štáty sú pripravené "po častiach" rokovať s Britániou o dohode, ktorá by mala upraviť budúce obchodné vzťahy medzi krajinami po tzv. brexite s cieľom pomôcť tento proces urýchliť. V pondelok to uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton. Ako pripomenula agentúra AP, Británia sa pripravuje opustiť Európsku úniu 31. októbra.

Bolton po stretnutí s britským premiérom Borisom Johnsonom v Londýne uviedol, že postupný prístup pri obchodných rokovaniach "nie je bezprecedentný", a že USA a Británia môžu začať diskutovať oblasťami, kde sa obe strany pravdepodobne dohodnú. V tejto súvislosti dodal, že Spojené štáty vnímajú "dôležitosť a naliehavosť toho, aby sa (obe strany) čo najskôr dohodli". 

Johnsonova kancelária uviedla, že premiér a poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa "hovorili spolu o brexite, ako aj o ďalších témach vrátane Iránu, Hongkongu a bezpečnosti v súvislosti s infraštruktúrou sietí 5G". Poradca Bieleho domu navrhol, že diskusia o otázkach, ako sú sankcie USA voči Iránu či zákaz čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei, môže počkať až po brexite.

Britské médiá v máji informovali, že na tajnom zasadnutí britskej Národnej bezpečnostnej rady (NSC) bola údajne schválená účasť Huawei na budovaní siete 5G v Británii. Spojené štáty vyvíjajú nátlak na Britániu a ďalších spojencov, aby vylúčili Huawei z budovania dôležitých prvkov svojej infraštruktúry. Spoločnosť totiž obvinili, že prostredníctvom svojich výrobkov robí špionáž pre čínsku vládu. Huawei tieto obvinenia odmieta. 

Bolton po stretnutí zároveň dodal, že mu bolo cťou stretnúť sa s Johnsonom. "Našou povinnosťou je prehlbovať výnimočné americko-britské vzťahy a spolupracovať na riešení globálnych bezpečnostných otázok," napísal na Twitteri.

Viac o téme: LondýnWashingtonVeľká BritániaSpojené štátyJohn BoltonObchodná dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu