Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruské úrady obvinili Google a YouTube: Majú zabrániť propagovaniu nepovolených protestov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský úrad pre dohľad nad médiami vyzval spoločnosť Google, aby zabránila propagovaniu nepovolených protestov na svojej platforme YouTube. Informovala o tom v nedeľu agentúra TASS. V Moskve sa v posledných týždňoch konajú opakované demonštrácie, ktorých účastníci požadujú slobodné voľby do mestského parlamentu a protestujú proti policajnému násiliu. Na poslednej z nich sa v sobotu zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) sa v tejto súvislosti obrátila listom priamo na americký internetový gigant Google. "Roskomnadzor poslal Google list s požiadavkou na prijatie opatrení, aby zabránil propagácii nepovolených masových podujatí na videoserveri YouTube, ktorý táto spoločnosť vlastní," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu na stránke tohto ruského úradu. 

Podľa Roskomnadzoru existujú snahy "určitých štruktúr" o využívanie reklamných nástrojov YouTube (push notifikácií) na šírenie informácií o nepovolených podujatiach, ktoré majú narušiť volebné procesy v Rusku. Takéto notifikácie podľa úradu dostávajú aj užívatelia, ktorí sa neprihlásili na odber videí zo súvisiacich YouTube kanálov. 

V prípade, že Google neprijme v tomto smere požadované opatrenia, Rusko to bude považovať za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a do demokratických volieb v krajine. Roskomnadzor pohrozil, že by na túto situáciu musel "adekvátne reagovať", čo však bližšie nekonkretizoval. Protesty v Moskve vypukli v polovici júla po zamietnutí registrácie nezávislých kandidátov a kritikov Kremľa do volieb do mestského parlamentu. Videozáznamy z demonštrácií obsahujúce aj zákroky polície voči protestujúcim sa objavili aj na platforme YouTube. 

Viac o téme: úradyProtestyPropagandaRuskoGoogleYouTube
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu