Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tureckých námorníkov prepustili na slobodu: Mali ich zajať ozbrojení piráti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Kaitlin McKeown/The Virginian-Pilot via AP)

ISTANBUL - Desiatich tureckých námorníkov z nákladnej lode, ktorých minulý mesiac uniesli "piráti" pri brehoch Nigérie, prepustili na slobodu. Informovala o tom v piatok turecká štátna tlačová agentúra Anadolu s tým, že sú v dobrom zdravotnom stave. Bližšie podrobnosti o ich prepustení nie sú známe.

Námorníkov zajali ozbrojení muži, ktorí napadli nákladnú loď Paksoy-1, plaviacu sa pod tureckou vlajkou a patriacu lodiarskej spoločnosti Kadioglu Denizcilik. Spoločnosť podľa tureckých médií vo vyhlásení uviedla, že na loď zaútočili "piráti" počas plavby z Kamerunu na Pobrežie Slonoviny. Loď neprevážala žiadny náklad.

Oblasť Guinejského zálivu pri západnom pobreží Afriky, kde došlo k únosu, je známa prítomnosťou pirátov. Únosy s cieľom získať výkupné sú vo viacerých častiach Nigérie pomerne častým problémom. Krajina v prvých troch mesiacoch roku 2019 nahlásila 14 pirátskych útokov, čo je pokles v porovnaní s 22 útokmi v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Aprílová správa Medzinárodného úradu pre námornú plavbu (IMB) tento pokles pripísala zvýšenému úsiliu nigérijskej vlády "aktívne reagovať na ohlásené incidenty vysielaním hliadkovacích lodí".

Viac o téme: SlobodaNámorníciPirátiPrepustiliNigériaTurecká loďPaksoy-1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu