Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko zmrazilo majetok protikorupčnej organizácie Navaľného: Ide o viac ako jeden milión eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Rusko zmrazilo vo štvrtok majetok protikorupčnej organizácie, ktorú hlavný opozičný predstaviteľ Alexej Navaľnyj zriadil na to, aby poukazoval na pochybné bohatstvo vysokých vládnych predstaviteľov. Vo štvrtok o tom informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

Krok Ruska prišiel v období tvrdých zásahov proti opozícii, v rámci ktorých bol Navaľnyj uväznený a tisíce ľudí zadržané. Úrady podnikali zásahy na sérii zhromaždení v Moskve, kde demonštranti vyzývali na slobodné a spravodlivé voľby. Navaľného Nadácia pre boj proti korupcii (FBK) zverejnila správy, v ktorých podrobne opísala rozhadzovačný životný štýl predstaviteľov blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi vrátane premiéra Dmitrija Medvedeva.

Moskovský okresný súd zmrazil 75 miliónov rubľov (1,025 milióna eur) uložených na účtoch FBK a niekoľkých členov jej personálu, spresnila na Twitteri Navaľného hovorkyňa Jarmyšová. "Toto je suma, ktorú pokladajú za 'prepranú'," dodala. Vyšetrovatelia tvrdia, že FBK vedome použila veľkú sumu peňazí, ktorú získala od tretích strán ilegálne, zločineckou cestou. Hovorkyňa vyšetrovateľov uviedla, že ide o jednu miliardu rubľov (13,67 milióna eur).

Nadácia na svojej webovej stránke žiada podporovateľov o finančný dar. Nedávne opozičné protesty patria k najväčším od návratu Putina do Kremľa v roku 2012. Demonštranti protestujú proti tomu, že moskovské úrady odmietli umožniť popredným opozičným kandidátom, ktorí podporujú Navaľného, účasť na septembrových komunálnych voľbách v Moskve. Vyšetrovatelia vo štvrtok podnikli razie aj v kanceláriách FBK a v bydliskách právnikov, ktorí pre nadáciu pracujú.

Navaľnyj si momentálne odpykáva 30-dňový trest za zvolávanie masového protestu. Minulý víkend ho hospitalizovali s príznakmi otravy - úrady tvrdia, že išlo o alergickú reakciu. Opozícia plánuje v sobotu v Moskve veľký protest.

Viac o téme: Súd RuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu