Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predseda poľského parlamentu odstupuje: Dôvodom je škandál využívania vládnych lietadiel

Predseda NR SR Andrej Danko a predseda Sejmu Poľskej republiky Marek Kuchcinski po prílete na medzinárodné letisko Poprad-Tatry pred zasadnutím predsedníctiev Národnej rady SR a Sejmu Poľskej republiky v Tatranskej Lomnici. Poprad
Predseda NR SR Andrej Danko a predseda Sejmu Poľskej republiky Marek Kuchcinski po prílete na medzinárodné letisko Poprad-Tatry pred zasadnutím predsedníctiev Národnej rady SR a Sejmu Poľskej republiky v Tatranskej Lomnici. Poprad (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

VARŠAVA - Predseda poľského parlamentu Marek Kuchcinski vo štvrtok oznámil, že rezignuje na svoju funkciu. Dôvodom je škandál okolo častého využívania vládnych lietadiel ním aj členmi jeho rodiny.

Aféra hrozila poškodiť reputáciu vládnej pravicovej strany Právo a spravodlivosť (PiS) krátko pred parlamentnými voľbami naplánovanými na október. Kuchcinski svoj odchod z funkcie preto oznámil v hlavnom sídle strany po boku jej predsedu Jaroslawa Kaczynského.

Kuchcinski napriek tomu trvá na tom, že nespravil nič zlé a jednoducho veľa cestoval, aby sa stretol aj s obyvateľmi malých miest ležiacich ďaleko od Varšavy. Aféra, ktorá dostala názov "Air Kuchcinski", otriasala poľskou politickou scénou už niekoľko dní. Podľa prieskumov verejnej mienky je PiS stále najpopulárnejšou politickou silou v krajine. Parlamentné voľby v Poľsku sa uskutočnia 13. októbra.

Viac o téme: ParlamentOdstúpeniePoľskoMarek Kuchcinski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu