Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Briti, ktorých evakuovali pre hrozbu pretrhnutia priehrady, si vydýchli: Môžu sa vrátiť domov

Vodná nádrž Toddbrook Zobraziť galériu (2)
Vodná nádrž Toddbrook (Zdroj: SITA/Danny Lawson/PA via AP)

LONDÝN - Britská polícia v stredu oznámila, že do svojich domov sa už môžu vrátiť obyvatelia, ktorých zhruba pred týždňom evakuovali z obce Whaley Bridge v anglickom grófstve Derbyshire, kde v dôsledku záplav došlo k poškodeniu priehradného múra na vodnej nádrži Toddbrook. Informovala o tom agentúra AP.

V dôsledku intenzívnych dažďov došlo minulý týždeň k poškodeniu múra tejto 180-ročnej priehrady. Hrozilo tak jej pretrhnutie a zaplavenie obce Whaley Bridge, z ktorej preto vo štvrtok evakuovali vyše 1500 obyvateľov, píše agentúra AFP.

Hasiči následne nepretržite odčerpávali vodu z nádrže, aby znížili jej hladinu a zmiernili tlak, akému bol múr vystavený. Z  vrtuľníka zároveň zhadzovali vrecia s pieskom a štrkom v snahe spevniť poškodený múr.

Zrušenie evakuácie oznámila v stredu zástupkyňa šéfa derbyshireskej polície Rachel Swannová. Dodala, že práce na priehrade budú - aj po odstránení rizika pretrhnutia - naďalej pokračovať. Rozsah škôd podľa jej slov posúdi britská agentúra životného prostredia (EA), ktorá zároveň určí ďalší postup.

Vodná nádrž Toddbrook
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Danny Lawson/PA via AP)

Obyvateľom, ktorých polícia vyzvala, aby si pri evakuácii so sebou zobrali domáce zvieratá a potrebné lieky, už cez víkend umožnili, aby sa do svojich príbytkov nakrátko vrátili po nevyhnutné predmety. Väčšina z evakuovaných bývala počas uplynulého týždňa u svojej rodiny či priateľov, niektorí zostali v hoteloch v priľahlých mestách, píše AP.

Postihnutú oblasť navštívil ešte v piatok britský premiér Boris Johnson a v pondelok líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn. Johnson pri tejto príležitosti povedal, že 180-ročná priehrada si vyžaduje "zásadnú prestavbu".

Viac o téme: PriehradaDerbyshireToddbrookWhaley Bridge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu